Ziua Culturii Nationale la Muzeul Etnografic al TransilvanieiCentrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituții de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj, organizează marți, 15 ianuarie 2019, o întâlnire cu muzica și poezia românească, dedicată Zilei Culturii Naționale. Manifestarea, care va avea loc de la ora 14:00, în Sala “Reduta” a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, strada Memorandumului nr. 21, dorește să marcheze într-un mod deosebit Ziua Culturii Naționale și împlinirea, pe 15 ianuarie 2019, a 169 de ani la nașterea poetului român Mihai Eminescu.

În cadrul evenimentului, actorul Ruslan Bârlea de la Teatrul Național Cluj va recita poezii ale marelui poet român. Totodată, mezzosoprana Lavinia Bocu, acompaniată de Orchestra profesionistă “Cununa Transilvană” a instituției, dirijor prof. Ovidiu Barteș, va aduce în atenția publicului spectator momente muzicale deosebite, majoritatea pe versuri eminesciene. În același cadru, Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, va prezenta câteva prelucrări corale ale unor compozitori români.

Evenimentul va fi prezentat de Grigore Sâmboan, iar intrarea este liberă!

Ziua de 15 ianuarie, declarată drept Ziua Culturii Naționale începând cu anul 2010, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Ziua Culturii Naționale a devenit de-a lungul timpului nu numai ziua în care românii celebrează un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național.