Gabi Luncă s-a născut la data de 16 octombrie 1938 în comuna Vărbilău, județul Prahova. Talentul muzical îl moștenește de la tatăl ei, Dumitru Luncă, violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploiești.

În anul 1951 începe să cânte alături de tatăl său, iar după 1953 devine solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi.

Gabi Luncă a devenit cunoscută încă de la 17 ani, când era angajată la Orchestra Flacăra Prahovei din Ploiești.

În perioada 1955 – 1957, înregistrează prima data la Radiodifuziunea Română, unde debutează cu melodia Pe deasupra casei mele, și de asemenea începe colaborări cu:

  • Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai, Ploiești, dirijor fiind în perioada respectivă acordeonistul Sile Ungureanu
  • Orchestra Flacăra Prahovei a Filarmonicii din Ploiești, dirijată de violonistul George Botez.

La vârsta de 19 ani Casa de discuri Electrecord, au invitat-o pe artistă să înregistreze primul ei album, cu doar patru piese. Melodia de rezistență a fost „Dă-mi drumul nevastă-n casă.” Această colaborare este piatra de temelie a interpretei Gabi Luncă.

Începând cu anul 1973 Gabi Luncă înregistrează până la sfârșitul carierei sunt realizate alături de formația lui Ion Onoriu (soțul acesteia), unde se alătură mai târziu clarinetistul Mieluță Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu și țambalistul Toni Iordache.

În 1980 are primul său concert în străinătate (Israel), urmând alte turnee, semnificative fiind cel din Berlin (1982) și cel din New York (1983), respectiv în 1992 în Paris și Madrid.

Gabi Luncă organizează împreună cu Ion Onoriu, în 1991, cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană (mahala) din istoria României, pe stadionul Dinamo, aici impunându-se și ca lideri ai etniei rromilor în prima jumătate a anilor `90.

Începând cu anul 1993, interpreta Gabi Luncă s-a retras complet de pe scena muzicală lăutărească, cântând doar la slujbele Bisericii Penticostale din București.

În 2007, într-un interviu acordat celor de la Jurnalul Național, Gabi Luncă mărturisea:
„Am interpretat multe cântece alături de orchestra de muzică populară condusă de maestrul violonist Constantin Mirea și Ionel Budișteanu, am fost susținută de instrumentiști ca Nicolae Florian, Marcel Budală, Titi Coadă, Mieluță Bibescu sau Toni Iordache, care cântau în orchestra condusă de Ion Onoriu. Și nu pot să uit nici o secundă de cunoscuții Frați Gore.”

Alături de Dona Dumitru Siminică, Romica Puceanu și Victor Gore, Gabi Luncă aparține generației „clasice” a muzicii lăutărești urbane (mahala).

Discografia interpretei Gabi Luncă însumează numeroase apariții discografice (ebonite, viniluri, benzi de magnetofon, casete audio, CD-uri și DVD-uri) ce conțin înregistrări efectuate în perioada 1959-1991 la casa de discuri Electrecord.

De-a lungul carierei a colaborat cu importanți șefi de orchestră precum Nicu Stănescu, Ionel Budișteanu, Constantin Mirea, Zisu Georgescu sau Florian Economu, instrumentiști de prestigiu ca Nicolae Florian, Nicolae Vișan, Nicolae Crăciunescu și Marcel Budală.

La finele anilor ’90 înregistrările de la Electrecord ajung în Marea Britanie și intră în atenția postului de radio BBC, cu albumul Gabi Luncă – Sounds From A Bygone Age Vol. 5 (Cântece dintr-o altă vreme – n.r.). Această „grande dame” a muzicii lăutărești cucerește scena muzicii world, fiindcă interpretările sale au fost dintotdeauna considerate „ieșite din timp“.

Gabi Luncă a imprimat numeroase albume în perioada colaborării cu casa de discuri Electrecord, din care menționăm:

  • Gipsy Songs (1974)
  • Măi neicuță din Pitești (1983)
  • Anii mei și tinerețea (1991) – album scos atât pe vinil cât și pe casetă audio
  • Două mame pentru-o fată (2005)
  • Dă mamă cu biciu-n mine. Comori ale muzicii lăutărești (2009)

În anul 2002 este nominalizată la Premiul The Listeners Award, acordat la categoria World Music.

Realizatorul unui articol din anul 2004, precizează: „Gabi Luncă este o legendă. A renunțat la muzica lăutărească pentru a deveni misionar. Cu toate acestea, a fost nominalizată, anul trecut, la premiile BBC, înaintea lui Goran Bregovici, Manu Chao și a lui Peter Gabriel.”

Gabi Luncă a fost invitată special de președintele României, Nicolae Ceaușescu, să-i bine dispună pe guvernanții ce se aflau în vacanță la Comorova. Versurile „Un părinte poate crește/7-8 copii sau 10/ Dar 10 cu minte nu pot ține un părinte” au făcut-o pe Elena Ceaușescu să plângă în hohote.

Gabi Luncă este Cetățean de Onoare al Comunelor: Vărbilău jud. Prahova, Șiria jud. Arad.