Data de 26 octombrie, care este marcată în calendarul creștin orthodox ca fiind Sfântul Dumitru, reprezintă sfârșitul toamnei și venirea iernii.
Sfântul Dumitru este o sărbătoare foarte importantă la români și este celebrată cum se cuvine în special la sate.
Pregătirile încep încă din Ajun, când în seara zilei de 25 octombrie se ține Focul Lui Sumedru – despre care vă invităm să citiți mai multe aici: Focul Lui Sumedru.
Conform tradiției, persoanele care sar peste flăcări vor fi sănătoși întregul an și feriți de necazuri, nenorociri și boli.
Rolul focului este de a alunga atât fiarele, având și puteri roditoare, astfel încât după ce este stins oamenii obișnuiesc să arunce în grădina cenușa și cărbuni.
Un obicei străvechi de Sfântul Dumitru era să se observe mersul oilor dimineața: dacă se va trezi prima o oaie albă și o va lua spre sud, iarna va fi una foarte grea; dacă prima, însă se va trezi o oaie neagră și o va lua spre nord, iarna va fi una ușoară și blândă.
În Bucovina, cine seamănă usturoiul după Sfântul Dumitru va avea parte numai de ghinioane tot anul.
În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respecta toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevar protejat de necazuri și primejdii.
Oamenii de la țara obișnuiau să respecte aceste superstiții cu strictețe pentru a-și proteja animalele de lupi.
Tot de Sfântul Dumitru se taie și coamele cailor tineri să crească frumoase și bogate. În această zi nu trebuie folosit pieptănul ca altfel vei atrage asupra ta primejdii și necazuri.
Conform tradiției populare, de Sfântul Dumitru se tocmesc slugitorii noi și se strică stânele, iar țăranii îl cinstesc pe Sfânt ca fiind cel care a dat vinul spre Sfânta Împărtășanie.
Sfântul Dumitru a trăit la Tesalonic (Salonic, în Grecia de azi) în vremea împăraților Dioclețian și Maximian (284-305).
Provenea din una din cele mai nobile familii din Macedonia și era admirat de toți, nu doar pentru noblețea și frumusețea lui exterioară, ci și pentru virtuțile sale, pentru înțelepciunea și bunătatea sa.
Țara noastră este una foarte bogată în tradiții și mituri, din fiecare zonă se desprind povești frumoase și pline de înțelepciune.
Tâlcul lor este îmbrăcat în cuvinte și obiceiuri minunate.