Natalia Șerbănescu s-a născut în 1931, în satul Plopu, Comuna Murighiol, județul Tulcea, fiind prima interpretă care a adus cântecul și costumul dobrogean pe scenă devenind și cea mai cunoscută interpretă de folclor dobrogean.
Vocea sa deosebită, cu o vibrație caldă, a fost remarcată de colegii de școală, încă din clasa a III-a. Înzestrată cu calități muzicale aparte, Natalia Șerbănescu s-a afirmat cu ușurință în acest domeniu.
Pasiunea pentru muzică moștenit-o, de la tatăl său, care a fost solist de operă. A urmat cursurile Liceului de Muzică din București și a avut norocul să-i cunoască pe Sabin Drăgoi, Constantin Zamfir, Elisabeta Moldoveanu, buni cunoscători ai tradițiilor poporului român.
A fost colegă cu Benone Sinulescu, Ileana Constantinescu și Victoria Darvai. Deși i se prezicea o carieră frumoasă de canto, Natalia Șerbănescu a ales muzica populară, de care s-a simțit legată spiritual. Alegerea s-a dovedit foarte inspirată, pentru că în scurt timp a devenit o apreciată interpretă a muzicii dobrogene.
În 1967, a fost angajată prin concurs la radio, la redacția de muzică populară. Ani de-a rândul a umblat prin satele dobrogene, în căutarea de surse de inspirație , apoi a dăruit românilor folclor reprezentativ de pe meleaguri dobrogene, devenind una dintre cele mai bune voci ale Dobrogei, alături de Ștefania Stere și Marica Pitu, având un repertoriu valoros ce cuprinde toate trăirile sufletești ale omului dintre Dunăre și mare.
A activat ca solistă vocală în Ansamblul Brâulețul din Constanța dirijat de Gheorghe Parnica, Orchestra „Delta Dunării” din Tulcea și a colaborat cu alte multe ansambluri din țară.
S-a stins din viață la 21 martie 2007 și în semn de prețuire a zbaterilor sale de-a lungul anilor pe drumului folclorului dobrogean, oficialitățile județului Tulcea organizează an de an, Festivalul de folclor Natalia Șerbănescu.
Primele înregistrări ale artistei Natalia Șerbănescu datează din 1956 când a început să colaboreze cu Societatea Română de Radiodifuziune. Artista a mai colaborat de asemenea cu Casa de Discuri Electrecord precum și cu Institutul de Etnografie și Folclor.
Natalia Șerbănescu a donat Uniunii Compozitorilor Români toate cele 67 de înregistrări efectuate la Societatea Română de Radiodifuziune.
În anul1996, Natalia Șerbanescu realizează alături de mai tânărul ei coleg de cântec, Constantin Badea, o casetă intitulată Doruleț de la Constanța.
În anul 2003 înregistrează la Electrecord o colecție de cântece, strigături și alte obiceiuri dobrogene de nuntă, împreună cu Diana Hagiu și Victoria Vlase, care a fost editată în 2004 pe un dublu CD intitulat Nunta în Dobrogea.
Cu melodiile sale cuprinse în Fonoteca de aur, Natalia Șerbănescu face parte din generația de aur care a reușit să-i țină pe români aproape de tradiție prin muzica autohtonă, pătrunzând în inima iubitorilor de folclor cu inedite piese autentice.
Printre cele mai cunoscute melodii cântate de Natalia Șerbănescu amintim:
- Barcagiul,
- Păhărelul,
- Spune-mi floare de la mare,
- Eu sunt fata dobrogeană,
- Firicel de borangic,
- Cântarea găinii,
- Un-te duci mândră mireasă,
- Dunăre cu apă multă,
- Norișor de lângă lună,
- Bujorel de la fereastră,
- Măiculiță Mare Neagră,
- De când s-a urzit pământul.