Nicolae Sabău s-a născut pe 7 decembrie 1929, în comuna Cicârlău, Maramureș. A fost înconjurat de muzică de mic “Măicuța mea a fost o femeie frumoasă cu un glas care ar stârni admirația multora. Cântecele ei o însoțeau la lucrul câmpului, în casă și ogradă sau în vie, la bucurii, dar mai ales la necazuri …”, mărturisea artistul.
Primele cântece, Rosmarin în colțul mesei, Ratule cu iarbă rară, Pleacă trenul din Ardeal, Într-o sâmbătă spre seară, le-a cules din satul natal, elev fiind în școala primară, iar la liceu – Gheorghe Șincai – și-a continuat pregătirea intrând în corul liceului.
Nicolae Sabău urcă pe scenă pentru prima oară la 16 ani şi emoţionează publicul cu piesele „Arză-te focul Gutâi” şi „Când am zis daina, daina”, dar participă la primul concurs de folclor în 1956 unde s-a remarcat prin substanța și timbrul original.
În anul următor, 1957, Studioul Teritorial de Radio Cluj îl invită pe adolescentul Nicolae Sabău să realizeze primele înregistrări cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj, iar un an mai târziu, la Radio București, cu Orchestra Radioteleviziunii Române, dirijată de Victor Predescu.
În anul 1959 ia ființă Ansamblul de cântece și dansuri al Sfatului Popular al Regiunii Baia Mare, instituție profesionistă de folclor, care îl promovează pe tânărul interpret Nicolae Sabău în spectacolul “Baia Mare în cântec și joc” alături de celebrul Felician Fărcașu.
Nicolae Sabău a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din Cluj şi are peste 200 de cântece culese şi publicate în 1981 în volumul “Din repertoriul cântăreţului maramureşean Nicolae Sabău.”
Din dorinţa de a încuraja şi promova tinerii interpreţi (solişti vocali şi instrumentişti) a înfiinţat un festival- concurs de folclor românesc şi al minorităţilor în 1991 numit „Alină-te dor, alină”, unic prin natura premiilor acordate la aceea vreme: animale şi păsări de casă.
Cele mai multe turnee în ţară şi în afara graniţelor (în țări ca Cehia, Polonia, Ungaria, Grecia, Algeria, Egipt, Sudan, Mongolia, China etc.) le-a făcut cu Sofia Vicoveanca, artistă pe care o apreciază pentru glasul şi profesionalismul său. A urcat însă pe scenă şi alături de alţi artişti remarcabili, şi-i amintesc pe fraţii Ion şi Ştefan Petreuş, Dumitru Fărcaş, Angela Buciu, Dumitru Dobrican, Emil Gavriş, Titiana Mihali, Viorel Costin.
Nicolae Sabău face parte din spița nobilă a renumiților interpreți de muzică populară din Transilvania: Alexandru Grozuță, Emil Gavriș, Felician Fărcașu, Dumitru Sopon, Ion Cristoreanu, Petre Săbădeanu, remarcându-se prin substanța și timbrul original al creației sale artistice și interpretative. Prin varietatea și bogăția repertoriului, Nicolae Sabău a reușit să pătrundă cu sensibilitate în conștiința iubitorilor muzicii populare autentice din țară și străinatate.
Zestrea discografică realizată de-a lungul unei cariere artistice prestigioase, de peste 60 de ani, este expresivă pentru vetrele etnografice, anume Maramureş, Oaş, Chioar, Codru şi Lapuş.
Nicolae Sabău a realizat peste 100 de înregistrări atât cu Casa de Discuri Electrecord cât și la Radio.
Cel mai complet album al artistului poartă numele: “Cântece pentru neamul meu”, și conține piesele cele mai îndrăgite ale acestuia:
- Cântec pentru tata
- În munții Tatra
- Cântecul florii soarelui
- Prutule, apă sălcie
- Asta-i casa und’ mi-i drag
- Într-o sâmbătă spre seară
- Cântecul mamei
- Balada eroilor de la Moisei
- Batâ-te dorul Gutai
- Eu n-am venit din alta parte
- Cei ce vor să te cunoască
- Imnul minerilor
- Cântecul Iancului
- Fost-o-n sat la noi un cuc
- Jocu-ăista l-am știut
- Bate vântul dorului
- Strigarea mieilor la nuntă
- Io cu mândra m-am iubit
- Alina dorule, alina
- Jocul butinarilor
- Rozmarin în colțul mesii
- Strânge mândra sânziene.
Nicolae Sabău a primit de la Președintele României la 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.
Este cetățean de onoare al municipiilor Baia Mare, Vișeul de Sus, Cicârlău și Cluj Napoca; Diploma de Excelență din partea Asociației Comunelor din România (2007); a fost primar al comunei Cicârlău vreme de opt ani și a înființat în curtea casei sale un muzeu care îi poartă numele și îi prezintă activitatea desfășurată în slujba folclorului.
Prof. Dr. Viorel Rogoz – Folclorist: “Nicolae Sabău este artistul care a slujit și cultivat cântecul popular prin toata ființa sa, cu tot sârgul și cu toată înzestrarea sa nativa.”
Ion Bănuță – scriitor – membru al Academiei Tiberina – Roma: “Nicăieri armonia muzicii nu te poate vrăji mai tare decât acasă la artistul Nicolae Sabău și în turla bisericii din Satul Cicârlău. Sunt două voci inconfundabile care se întâlnesc pe valea Someșului și undeva, acolo Sus, in eter”.