Coregraf Ioan OlteanuIoan Oltean s-a născut pe 24 august 1947, în comuna Draşov, judeţul Alba. Încă din copilărie a iubit folclorul, participând la fiecare joc al satului din comuna natală. Ajuns în Sibiu pentru studii, devine unul din dansatorii de top ai Ansamblului folcloric Clubul Independența.

După armată, unde își desfășoară stagiul militar în cadrul Ansamblului Doina, devine dansator profesionist în cadrul Ansamblului Ciocârlia din București. După o perioadă ia drumul Bana­tului, deve­nind dansator profe­sionist în componenţa Ansam­blului Doina Banatului din Caran­sebeş, fiind co­leg cu celebrii doini­tori bă­năţeni Ana Mun­tean, Ana Pacatiuş, Ma­riana Drăghi­cescu, Iosif Ciocloda, Dumitru Chepe­ţan şi Achim Nica, cu care efectuează turnee în ţară.

Valeriu Buciu, coregraf al Ansamblului Naţional “Tran­silvania” din Baia Mare l-a remarcat pe Ioan Oltean, astfel că acesta i-a drumul Maramureșului pentru o scurtă perioadă. Curând apare o noua oportunitate în cariera acestuia ca instructor și coregraf la Școala Populară de Artă din Arad, unde petrece câțiva ani.

Ansamblul Dumbrava Sibiului - Ioan OlteanLa mijlocul anilor ’70, părăseaște Aradul pentru a lua drumul Sibiului, ca instructor-coregraf al Ansam­blului Casei de Cultură a Tinere­tului sub egida Uniunii Tineretului Comunist. Propus să ocupe fotoliul de director al Casei de Cultură a Municipiului Sibiu formează şi instruieşte, ca unic coregraf, Ansamblul “Dumbra­va Sibiului”, unde colaborează o perioadă şi cu legendarul Ioan Macrea, de la “Junii Sibiului”, după care rămâne titular al ansamblului.

În mai 1996, este invitat de către Biserica Ortodoxă “Constantin şi Ele­na” din Lilburn, Atlanta, la festi­valul organizat de această insti­tuţie, unde participă, împreună cu Ansamblul “Dumbrava Sibiului”, urmând ca, la finalizarea turneului, să se stabilească definitiv în Statele Unite. Aici iniţiază mai multe spectacole organizate de parohie, după care înfiinţează un nou ansamblu fol­cloric, Rapsodia, alături de membri ansamblului Dumbrava Sibiului care au ales să rămână alături de el.

În colaborare cu preotul paroh si membri grupului de tineri din ROYA (Organizaţia de tineret creştin ortodox din America) pune bazele ansamblul Folcloric ROYA cu care participă la festivalurile locale din zona Atlantei, dar şi la Festivalul Românesc din Houston – Texas şi Nashville Tennessee.

Ioan Oltean rămâne o persona­litate care s-a dedicat familiei, dar şi oamenilor. Moare pe 11 martie 2017, dar rămâne în memoria celor apro­piaţi, a cunoscuţilor şi colabora­torilor din Sibiu, România şi Statele Unite ca un iubitor, păstrător şi promotor al tradiţiilor populare româ­neşti, pe care le-a oferit, în cântec şi joc, compatrioţilor săi.