Dumitru Sopon s-a născut în comuna Gilau din județul Cluj, la 21 martie 1936. A început să cânte de mic copil, dar debutul pe scena folclorică l-a avut la vârsta de 19 ani. Un an mai târziu, în 1956, a debutat și la Radio Cluj.
Solist profesionist al Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca în perioada 1962-1990, Dumitru Sopon a fost o perioadă angajat și al Orchestrei de muzică populară “Crișana” din Oradea, unde a terminat conservatorul Oradea, secția tenor.
Ca și colegi în cadrul Filarmonicii de Stat Transilvania i-a avut printre alții pe:
- Maria Peter,
- Maria Marcu,
- Ilie Muțiu,
- Felician Fărcașu,
- Ana Pop Corondan.
Dumitru Sopon a efectuat numeroase turnee peste mări şi oceane, în peste 40 de ţări, culminând cu turneele din Statele Unite, promovând puritatea și frumusețea țăranului român, fiind un adevărat ambasador al cântecului popular românesc.
Artistul a efectuat numeroase turnee și în țară, mai ales alături de interpreta Maria Marcu, față de care era foarte apropiat, numărul spectacolelor / evenimentelor fiind de ordinul miilor.
De-a lungul vieții a fost deseori laureat și distins cu premiul I la mai multe dintre etapele naționale ale Festivalului “Cântarea României”, iar in 1977 a primit Premiul “Etnos”.
Dumitru Sopon a avut ocazia să cânte împreună cu multe nume celebre, titani ai acelor vremuri:
- Maria Tănase,
- Ioana Radu,
- Ion Luican,
- Rodica Bujor,
- Maria Lătărețu,
- Lucreția Ciobanu,
- Ion Cristoreanu și mulți alții.
De-a lungul carierei a cântat frunza codrului, dragostea și dorul, le-a împletit cu jocul, învârtita, doina și le-a transmis publicului larg aşa cum numai el ştia să o facă.
În decursul celor câteva decenii de activitate artistică, a cules și promovat folclorul muzical din județele: Cluj, Bihor, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Caraș Severin și Timiș.
Cea mai importantă realizare la care Dumitru Sopon ținea foarte mult a fost înregistrarea unui compact-disc cu cântece vechi și dragi tuturor românilor, alături de Ion Pojar – prim-solist la Opera Română din Cluj-Napoca și Theodore Coresi – solist al Operei din Viena.
Ultima apariție pe scenă, a fost la Festivalul Cântecului și Dansului Popular Românesc Mamaia 2006, câteva luni mai târziu, la 12 noiembrie 2006, Dumitru Sopon se stinge în urma unui infarct.
Dumitru Sopon a colaborat cu Casa de Discuri Electrecord precum și cu Radio București, alături de care a făcut primele înregistrări în 1960.
Repertoriu artisului cuprinde aproximativ 150 de piese, multe dintre acestea devind slagăre și parte din fonoteca de aur a tezaurului folclorului Românesc.
Din discografia lui Dumitru Sopon amintim și un album cu vechi melodii populare interpretate în trio, împreună cu marii interpreți de operă tenorul Ion Cojar, și bunul său prieten basul Teodor Coresi.
Dintre slagărăle acestuia amintim:
- De cine doru’ se leagă,
- Câte fete’s bihorene,
- Mărie, dragă Mărie,
- Eu doinesc, codrul răsună,
- Bate vântul printre duzi,
- De dor, mândră, și de drag.
Dumitru Sopos a realizat deasemenea concerte cu Orchestrele Radiodifuziunii şi Televiziunii Române sub bagheta marilor dirijori Ionel Budişteanu, Victor Predescu, George Vancu, Paraschiv Oprea.
Dumitru Sopon a primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca, dar și al statului american Carolina de Nord, titlul de “Excelență în cultură” din partea Ministerului Culturii și medalia “Serviciul Creștin”, oferită de președintele țării.