Tașche cu pegmez sunt un desert delicios și ușor de preparat care poate să fie servit în orice ocazie.
Această rețetă datează încă din secolul al XIX-lea și este culeasă din zona Aradului.
Un secol în care istoria noastră a fost marcată de schimbări majore și de o cultură înfloritoare, secolul XIX aduce cu sine și o diversificare a deliciilor culinare din diferite zone, precum se poate constata, dar și un amestec de tradiții și obiceiuri la nivel național.
Ingrediente:
Aluat:
- 2 ouă
- 200 de grame de făină (+/- 1 lingură)
- 1 praf de sare
Umplutura:
- pegmez – un gem consistent de prune, caise sau măceșe
Finisaj:
- 100 de grame de pesmet
- 30 de grame de unt sau ulei
- 100 de grame de zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat
- Făină pentru presărat
- 1 albuș de ou pentru lipit foile
- smântână dulce (pentru friscă) lichidă, pentru servit
Preparare Tașche cu pegmez:
Se frământă un aluat neted, elastic și nelipicios din ouă, făină și 1 praf de sare.
Aluatul se împarte în două părți identice care se întind, pe planul de lucru presărat cu făină, în două foi dreptunghiulare, cât mai egale.
Pe suprafața uneia dintre foi se trasează, cu un cuțit sau cu rolă de patiserie – fără a tăia aluatul, linii perpendiculare ce vor forma pătrate egale. În fiecare pătrat se asează aproximativ 1/2 linguriță de pegmez.
Cu pensula înmuiată în albușul puțin bătut, se trasează liniile ce delimitează pătratele, se unge și de jur împrejurul foii de aluat.
Deasupra se asează cealaltă foaie de aluat, se presează bine deasupra porțiunilor unse cu albuș, ca să se lipească.
Urmând liniile unde cele doua foi de aluat s-au lipit între ele, se taie cu rola de patiserie (sau cu un cuțit bine ascuțit) în pătrățele.
Se pune o oală încăpătoare (4 litri) plină cu apă pe foc. Când apa dă în clocot, se pun în oală tașchele, toate deodată.
În scurt timp, ele se vor ridica la suprafață se lasă să fiarbă în clocot pentru încă 2 minute.
Între timp, pesmetul se rumenește în unt sau ulei, până ce primește o culoare aurie. Se amestecă pesmetul rumenit cu zahărul și zahărul vanilat.
După ce s-au fiert, tașchele se scurg de apă, se tăvălesc prin pesmet apoi se servesc calde, stropite cu smântână dulce și (sau) gem (fluid).
Poftă bună!