Supranumită “privighetoarea cântecului dobrogean”, Elena Roizen s-a născut în luna februarie 1945, în localitatea Ovidiu din județul Constanța.

Elena Roizen și-a început cariera artistică în anul 1965 când a debutat la Radiodifuziunea Română cu cântecul Hai, Dunărea mea. De atunci, solista a primit un loc special în galeria marilor interpreţi ai cântecului popular românesc.

Din repertoriul artistei fac parte și melodii auzite de la mama ei, originară din nordul Dobrogei, fiind foarte apreciată mai ales pentru modul de interpretare al doinelor. “Elena, tu te tragi din Ardeal, doinele tale de acolo sunt … te simt că ești ardeleancă pe undeva” – Maria Butaciu despre Elena Roizen.

Elena Roizen a fost, din 1967, angajată a ansamblului “Brâulețul” din Constanţa, alături de care în 1970 pleacă în turneu în Africa Centrală. A mai susținut un turneu în Olanda cu formația Petre Barbu, în 1990, iar în 2001 a cântat la Montreal și Toronto.

Între anii 1971 și 1974 începe colaboararea cu numeroase ansambluri din țară, cu orchestre din București, alături de care susținea concerte pe litoral. După reangajarea la Ansamblul Brâulețul în 1974, se transferă 4 ani mai târziu la Ansamblul Nunta Zamfirei alături de care rămâne 12 ani.

Elena Roizen se stinge din viață în 25 septembrie 2007.

Elena Roizen a colaborat cu Casa de Discuri Electrecord și Radiodifuziunea Română, astfel că discografia artistei este formată din cinci discuri, cinci CD-uri, sapte casete, toate conținând peste 100 de cântece.

Printre cele mai cunoscute cântece:


Elena Roizen a primit din partea președintelui României, în 2002, Medalia Serviciul Credincios clasa a III-a.

Elena Roizen se regăsește în seria “Mari interpreți de folclor” alături de artişti valoroşi ai cântecului popular românesc: Maria Lătăreţu, Ioana Radu, Drăgan Muntean, Valeria Peter Predescu, Florica Ungur, Maria Răchiteanu Voicescu, Ion Cristoreanu, Ileana Sărăroiu și Titiana Mihali.