Ion Cristoreanu a fost un cântăreț de muzică populară. S-a născut la data de 9 noiembrie 1925 în Tritenii de Jos, județul Cluj.

S-a născut într-o familie modestă, având încă 5 surori. Școala primară a urmat-o în satul natal, iar liceul l-a absolvit la Turda. Ca toși marii artiști, Ion Cristoreanu a îndrăgit muzica populară și a început să cânte prin sat încă din anii copilăriei.

După terminarea studiilor, a făcut stagiul militar la Timișoara, unde a activat ca interpret de muzică clasică la Opera Română din Timișoara. Ulterior a plecat la București unde devine solist vocal la Ansamblul Ciocârlia, ansamblu cu care a participat la multe turnee, atât în țară cât și în străinătate.

De-a lungul carierei sale a înregistrat la radio, televiziune și casa de discuri Electrecord, o serie de doine și jocuri din Câmpia Transilvaniei și din Banat, colaborând cu orchestre conduse de mari dirijori, precum Gheorghe Vâncu, Paraschiv Oprea și alții. Despre Ion Cristoreanu s-a spus ca a fost unul dintre cei mai mari doinitori ai țării, fiind solicitat să colaboreze cu foarte multe orchestre din țară. S-a pensionat la 16 aprilie 1986 dar a continuat să cânte celor care au știut să îl asculte.

Artistul Ion Cristoreanu s-a stins la 22 iulie 1995, iar la pornirea pe drumul cel făr’ de-ntoarcere, folcloristul Eugen Gal sublinia: “Du îngerilor, prin glasul tău, inconfundabil, frumusețea cântecelor noastre și alătură-te celor care deja sunt acolo (…) lui Emil Gavriș, Ion Luican, Maria Tănase, Felician Fărcașu, Ion Crețu, Aurelia Fătu Raduțu și, împreună, adunați-vă în «şezători»”*.

Pentru a menține vie memoria artistului ardelean Ion Cristoreanu are loc anul Festivalul-concurs național pentru voci bărbăteşti “Ion Cristoreanu”, unde organizatorii își propun să promoveze tinerele voci bărbătești care să pună în valoare tradiția muzical-interpretativă, autenticitatea cântecului și portul tradițional.

Ion Cristoreanu a colaborat cu casa de discuri Electrecord precum și cu Radiodifuziunea Română. Împreună cu acestea a înregistrat peste 100 de melodii atât pe discuri de gramofon, de vinil, benzi de magnetofon cât și CD-uri.

Din albumele lui amintim:

  • Pe la noi pe la fereastră;
  • Dragi mi-s munții cu izvoare.

Unul dintre cele mai importante turnee la care a participat împreună cu marea interpretă Angela Moldovan, Ion Cristoreanu a fost cel prilejuit de Festivalul Mondial al Tineretului de la Moscova, unde a fost distins cu Medalia de Aur.

În 1957 i-a fost conferit Ordinul Muncii clasa a III-a, iar la 19 decembrie 1967 i se acordă Ordinul Militar clasa a III-a.