Festivalului International de Folclor CeahlaulÎn perioada 4 – 9 august, întreg ţinutul Neamţ va fi cuprins de farmecul folclorului şi al costumelor populare din lumea întreagă în cadrul Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”. Dansatori şi muzicieni din Algeria, Israel, Muntenegru, grupuri folclorice din Cluj, Brăila, Bistriţa Năsăud:

  • Ansamblul Asociației Culturale ”EL ASSA EL DHAHABIA”,
  • Ansamblul de dansuri “LOD OF DANCE”, Israel,
  • Ansamblul „CUNUNA SOMEȘANĂ”, comuna Maieru (județul Bistrița-Năsăud),
  • Ansamblul Maghiar de Dansuri Populare, comuna Tureni (județul Cluj),
  • Ansamblul de cântece şi dansuri Brăila,
  • Ansamblul Folcloric „STRĂJERII”, Dolheştii Mici, judeţul Suceava,
  • Ansamblul „Flori de Romanaţi” din comuna Dobrosloveni, județul Olt,
  • Ansamblul „Cununa Someşană” comuna Maieru (județul Bistrița-Năsăud)

În calitate de gazde, membrii Ansamblului folcloric „Floricică de la munte”, vor parcurge pe un traseu itinerant, alături de ansamblurile menționate, judeţul pentru a bucura sufletele nemţenilor, dar şi ale turiştilor aflaţi aici în vacanţă, prin etalarea celor mai frumoase cântece, dansuri şi costume ale zonei din care provin. Totul se va petrece în cadrul ediţiei a XX-a a Festivalului Internaţional de Folclor „Ceahlăul”.

Localităţile care vor găzdui spectacole în cadrul festivalului sunt Târgu Neamţ, Durău (comuna Ceahlău), Bicaz şi Piatra-Neamţ, în municipiul reşedinţă de judeţ urmând să aibă loc spectacolele festive de deschidere şi de închidere a ediţiei curente.

La sărbătoarea muntelui Ceahlău de la Durău a fost invitat (şi a răspuns cu promptitudine) Ansamblul folcloric “Sânziene” de la Tupilaţi, grup coordonat de către Romică Leonte.

În cadrul evenimentului de final, sub secularul Turn ctitorit de voievodul Ştefan va evolua şi apreciatul Ansamblu Etnofolcloric „Plăieşii” din Republica Moldova.

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, sprijinit de finanţarea Consiliului Judeţean Neamţ, este organizatorul acestui eveniment devenit de mulţi ani tradiţional pentru zona noastră.