În perioada 4 – 9 august, întreg ţinutul Neamţ va fi cuprins de farmecul folclorului şi al costumelor populare din lumea întreagă în cadrul Festivalului Internaţional de Folclor Ceahlăul.
Dansatori şi muzicieni din Algeria, Israel, Muntenegru, grupuri folclorice din Cluj, Brăila, Bistriţa Năsăud participante:
- Ansamblul Asociației Culturale ”EL ASSA EL DHAHABIA”,
- Ansamblul de dansuri “LOD OF DANCE”, Israel,
- Ansamblul CUNUNA SOMEȘANĂ, comuna Maieru (județul Bistrița-Năsăud),
- Ansamblul Maghiar de Dansuri Populare, comuna Tureni (județul Cluj),
- Ansamblul de cântece şi dansuri Brăila,
- Ansamblul Folcloric STRĂJERII, Dolheştii Mici, judeţul Suceava,
- Ansamblul Flori de Romanaţi din comuna Dobrosloveni, județul Olt,
- Ansamblul Cununa Someşană comuna Maieru (județul Bistrița-Năsăud)
În calitate de gazde, membrii Ansamblului folcloric Floricică de la munte, vor parcurge pe un traseu itinerant, alături de ansamblurile menționate, judeţul pentru a bucura sufletele nemţenilor, dar şi ale turiştilor aflaţi aici în vacanţă, prin etalarea celor mai frumoase cântece, dansuri şi costume ale zonei din care provin.
Totul se va petrece în cadrul ediţiei a XX-a a Festivalului Internaţional de Folclor Ceahlăul.
Localităţile care vor găzdui spectacole în cadrul festivalului sunt Târgu Neamţ, Durău (comuna Ceahlău), Bicaz şi Piatra-Neamţ, în municipiul reşedinţă de judeţ urmând să aibă loc spectacolele festive de deschidere şi de închidere a ediţiei curente.
La sărbătoarea muntelui Ceahlău de la Durău a fost invitat Ansamblul folcloric Sânziene de la Tupilaţi, grup coordonat de către Romică Leonte.
În cadrul evenimentului de final, sub secularul Turn ctitorit de voievodul Ştefan va evolua şi apreciatul Ansamblu Etnofolcloric Plăieşii din Republica Moldova.
Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare este organizatorul acestui eveniment devenit de mulţi ani tradiţional pentru zona noastră.