Valeria Peter Predescu s-a născut la 24 octombrie 1947 în satul Telciu, județul Bistrița-Năsăud.

În perioada 1971 – 1975 a lucrat în învățământ ca maistru instructor la Școala Generală de 10 ani din Telciu, absolvind post liceal două cicluri de perfecționare pentru maiștri instructori.

Aflându-se la Telciu, în 1972, folcloristul năsăudean Dumitru Vârtic, redactor la “Radio Cluj”, a auzit-o cântând pe Valeria Peter Predescu. Așa a ajuns să colaboreze cu Orchestra “Bistrița”, iar doi ani mai târziu ajunge și la Radio București, unde participă la emisiunea tinerei redactor, Mărioara Murărescu, care îi va călăuzi pașii de-a lungul întregii cariere.

Valeria Peter Predescu a colaborat de-a lungul carierei cu mai multe ansambluri folclorice ca:

 • Ansamblul Cununa – cu care a câștigat locul întâi la primul turneu internațional la care a participat (Polonia 1978)
 • Ansamblul Păunița
 • Ansamblul Cununa de pe Someș
 • Ansamblul Codrișorul
 • Ansamblul Someșana s.a.

Valeria Peter Predescu și-a dedicat viața folclorului românesc, atât prin organizarea evenimentelor culturale din județ, a festivalurilor și spectacolelor, cât și prin filmări TV și emisiuni Radio în care promova tineri interpreți.

Printre colegii de scenă ai celei ce a fost supranumita privighetoarea Ardealului, enumerăm  artiștii:

 • Nicolaie Furdui Iancu,
 • Angelica Stoican,
 • Nicoleta Voica,
 • Sofia Vicoveanca,
 • Ionuţ Fulea,
 • Veta Biriş,
 • Mărioara Precup și mulți alții.

În cei aproape 40 de ani de activitate, în calitate de interpretă de muzică populară, Valeria Peter Predescu a muncit enorm, cultivând şi ducând în lumea întreagă tradiţiile, portul, cântecul şi dansurile de la Telciu, Leşu, Prundu Bârgăului, Zagra, Feldru … din întreaga zonă a Năsăudului şi Bistriţei.

Valeria Peter Predescu a încetat din viață la vârsta de 62 de ani, pe 27 aprilie 2009, la Bistrița.

Valeria Peter Predescu a făcut prima înregistrare în anul 1973 la Radiodifuziunea Română cu orchestra Radio dirijată de George Vâncu, iar din 1975 a început să colaboreze cu casa de discuri Electrecord, cu care înregistrează zeci de discuri, casete și compact discuri.

Repertoriul Valeriei Peter Predescu este năsăudean, dar cuprinde cântece și din alte zone ale județului Bistrița-Năsăud, cel mai mult însă de pe Valea Sălăuței, de unde este ea, și de pe Valea Someșului. Are balade din aceste zone, “Balada lui Vălean”, “Balada lui Tănase Todoran”, trei variante ale “Baladei Șarpelui“, “Balada nevestei fugite de la bărbat”, “Balada eroului necunoscut”, multe doine, multe cântece propriu-zise de joc, cu strigături, cântece din ceremonialul de nuntă, dar și din ritualul de înmormântare.

A înregistrat peste 60 de discuri şi CD-uri, a scris patru lucrări etnografice şi folclorice, unele în colaborare cu scriitoarea Melania Cuc, în două ediţii. Iar două cu etnologul Emilia Bumb, şi un număr însemnat de studii şi cercetări, culegeri folclorice: balade, doine, colinzi, pricesne, strigături, cântece de joc şi voie bună.


Valeria Peter Predescu este cetățean de onoare al comunei natale Telciu, al comunei Leșu, al municipiilor București și Bistrița și a orașului Năsăud.

A fost membră a Academiei Artelor Tradiționale de la Sibiu și deținătoarea premiului “Ethnos” pentru promovarea culturii autentice.

Începând cu anul 2010 se organizează anual, în memoria artistei, Festivalul de Interpretare a Cântecului Popular Românesc Valeria Peter Predescu.