Florica Ungur, interpreta de muzică populară din zona Bihorului, s-a născut la data de 8 iunie 1939, în satul Fâșca.
A învățat să cânte de la mama sa, Ileana Cociuba. Cei care au continuat să îndrume pașii artistei spre muzica populara, au fost profesorul de folclor Mihai Pop și profesoara de canto de la Școala Populară de Artă, Rhea-Silvia Pop.
Florica Ungur a absolvit cursurile Universității din București, secția limbi clasice (latină și greacă veche) și a predat limba latină Colegiul National “Mihai Eminescu” din Oradea. A îmbinat, în mod fericit, munca la catedră și darul de a cânta.
A colaborat cu mari orchestre și a susținut spectacole importante atât în țară, cât și în străinătate. Florica Ungur a interpretat melodii din folclorul bihorean, dar și din alte colțuri ale țării, reușind să înregistreze peste 150 de melodii autentice de o valoare inestimabila pentru sufletul romanesc.
Înzestrată cu o aleasă cultură și cu un rafinat gust pentru autentic, a cultivat doina, cu modulațiile specifice zonei din care provenea, cântecul de joc și de nuntă și cântecul de jale, folosindu-și vocea caldă și timbrată, marea ei sensibilitate, pentru a ajunge la sufletele oamenilor.
Din păcate pentru folclorul românesc, Florica Ungur a murit pe 4 august 2011, la vârsta de 72 de ani.
Florica Ungur a colaborat cu casa de discuri Electrecord începând cu anul 1970 când a înregistrat primul disc, dintr-un total de 9, 5 casete audio și un CD.
Dintre melodiile sale amintim:
- Cine nu știe ce-i doru,
- De când îi badea pe vale,
- Dragu mi-i de neamu meu,
- Bate vânt de la Oradea,
- Drag mi-i danțu din bătrâni,
- Măicuță, când m-ai făcut’.
În colecția-tezaur ”Mari interpreți de folclor”, realizată de Mărioara Murărescu, unul dintre cele opt volume este consacrat artistei Florica Ungur (celelalte volume fiind despre Maria Latărețu, Ion Cristoreanu, Ioana Radu, Drăgan Muntean, Elena Roizen, Valeria Peter Predescu și Maria Răchiteanu Voicescu).
Ca o încununare a muncii artistei în domeniul artistic, a talentului său și pentru neobosita promovare a autenticității folclorului românesc, a fost distinsă cu:
- Diploma Academiei artelor tradiționale de la Sibiu,
- Premiul Ethnos, plus o serie de diplome de excelență din țară,
- Ordinul ”Meritul Cultural” clasa I în grad de Cavaler,
- diploma de excelență a emisiunii ”Tezaur folcloric”
- și diploma de excelență a TVR, la 50 de ani, pentru rolul avut în istoria televiziunii.
La 19 decembrie 2008, Florica Ungur a primit diploma ”Pro meritis”, pentru întreaga activitate, iar din 2014, Casa de cultură a municipiului Oradea îi poartă numele.