Ziua Nationala a Romaniei 2018 - Marea UnireRomânia Mare a reprezentat un vis pentru care mulți au plătit cu sângele lor. Acest vis a devenit realitate pe 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia – moment ce consemnează Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România – Marea Unire!

Unirea românilor a fost un process complex și de durată.

A început în anul 1859 prin unirea Moldovei cu Țara Românească, denumită și Mica Unire, urmat de unirea Dobrogei în 1878, a Basarabiei în martie 1918 și Bucovinei în noiembrie 1918.

“Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”. Vasile Goldis, 1 Decembrie 1918, Alba Iulia.

Procesul de recunoaștere internaționala a fost unul foarte dur și dezbătut. Contextul Unirii fiind unul al jocurilor de putere și a încercării de reîmpărțire a europei în urma Primului Război Mondial.

România a obținut recunoașterea internațională abia după doi ani de la Marea Adunare de la Alba Iulia, în 4 iulie 1920, când se semnează la Trianon Tratatul de Pace dintre Puterile Aliate și Asociate și Ungaria, recunoașterea pe plan internațional a Unirii Transilvaniei, Banatului, Crisanei și Maramureșului cu România, a Slovaciei și Ucrainei Subcarpatice cu Cehoslovacia, a Croației, Sloveniei și părții de vest a Banatului cu Serbia.

Tratatul de la Trianon a intrat in viguare abia pe 25 iulie 1921.

Data de 1 Decembrie, ziua Marii Uniri, a devenit zi națională a țării noastre încă din anul 1990.

Basarabia - Actul Unirii 1918Consiliul Național Român Central a ales Alba Iulia ca fiind locul proclamării Unirii în amintirea evenimentului din 1 noiembrie 1599.

Mihai Viteazul și-a făcut intrarea triumfală în cetatea de la Alba Iulia stabilind capitala provizorie acolo pentru scurta Unire a celor trei Principate: Moldoca, Țara Româneasca și Transilvania.

Starea generala a nației cât și contextul internațional erau marcate de o nevoie de tranziție către nou, realizarea schimbărilor aveau nevoie de timp și de efort, iar clasa politică de la acea vreme a înteles acest lucru.

Iuliu Maniu spunea: “nu se poate ca într-o singură zi, într-o singură oră, sau într-un moment dat, să punem la o parte o stare de lucruri veche si să înfăptuim una nouă.”

Peste o sută de mii de oameni s-au strâns atunci la Alba Iulia, veniți din toate colțurile țării: cu trenul, căruțele, pe jos, trecând cu mândrie pe lângă armata germană în retragere, ce își doreau să fie parte din acest eveniment istoric ce marca începutul unei noi ere.

Pe Câmpul Lui Horea, sub trapelul tricolor, de la tribune, politicienii luau cuvântul și explicau plini de înflăcărare importanța momentului și însemnătatea lui pentru toți românii.

Vasile Goldis prezintă Rezoluția Unirii, care, prin votarea ei în unanimitate la orele 12 din ziua de 1 Decembrie 1918 marcheaza punctul 0 din Istoria României Mari.

S-a constituit Marele Sfat Național, ca organ legislativ, avându-l în frunte pe marele om politic Iuliu Maniu.

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la acest mareț eveniment. 100 de ani tulburați de războaie, schimbări de regim politic, revoluții și recesiuni economice. 100 de ani în care românii au fost încercați de istorie.

Parte din idealurile Marii Uniri s-au pierdut o data cu pierderea clasei politice de valoare. Acum 100 de ani politicienii erau capabili să se unească pentru cauza nobilă de a face ce este mai bine pentru țară.

Mândria Națională stătea pe primul plan și starea națiunii era o prioritate. Din păcate, balanța nu ne face cinste. După 100 de ani nu facem decât să confirmăm faimoasele cuvinte: “istoria ne învață ca oamenii nu învața nimic din istorie”.

În semn de respect pentru sărbătorirea Marii Uniri, guvernatorului Statului Carolina de Nord, Roy Cooper a proclamat ziua de 1 Decembrie ca fiind “Ziua recunoașterii Aniversării a 100 de ani de existență a României“ pe întreg teritoriul statului American.

La multi ani, dragi români! Să avem putere și înțelepciune ca peste 100 de ani să fim cu adevărat mândrii de ceea ce înseamnă România și să avem motive reale de sărbătoare.

La multi ani!