Dacă ne întrebăm unde au apărut plăcintele, acestea pot fi urmărite ușor până în Egiptul antic.
Brutarii faraonului încorporau nuci, miere și fructe în aluatul de pâine, ceea ce era o formă primitivă de patiserie.
Romanii sunt însă cei care au răspândit delicioasele plăcinte în toată Europa, fiecare ținut adaptând rețeta după ingredientele disponibile și după obiceiurile locului.
În fiecare zonă istorică a Românei există rețete de plăcinte, fiecare diferită, cu umpluturi diferite și care se fac într-o anumită perioadă de timp (Paște, Crăciun, etc).
Noi am ales să vă prezentăm azi o rețetă care să vă ajute să treceți perioada de post mai ușor, având ceva dulce, bun și sănătos pe mesele dumneavoastră: Plăcintă cu mere și stafide
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 100 ml ulei
- 500 g făină albă
- 1-2 pahare de apă caldă
- 1 praf de sare
Pentru umplutură:
- 1 kg mere
- 100 g zahăr
- 100 stafide
- 150 g zahăr pudră pentru decor
Într-un bol încăpător se amestecă făina cu sarea și uleiul. În timp ce se frământă aluatul se toarnă treptat apa caldă.
Aluatul trebuie sa fie moale și nelipicios la final. Acesta se transfera pe masa de lucru care prealabil este tapetată cu făină și se lasă învelită cu un prosop curat 15 minute să se odihnească, la loc cald.
Ulterior, se frământă aluatul din nou până când acesta devine neted, apoi se împarte în 4 bucăți care se ung cu ulei și se mai lasă să se odihnească încă 10 minute. Cât se odihnește aluatul se poate prepara umplutura.
Merele se curăță de coajă, se dau pe răzătoarea mare, după care se amestecă cu zahărul și stafidele. În cazul în care merele sunt mult prea zemoase, acestea se storc.
Pentru ca stafidele să fie și mai bune se opăresc în apă fierbinte sau se lasă la înmuiat peste noapte în apă.
Se ia o bucată de aluat, se întinde pe un prosop, apoi se trage de marginea aluatului până la dimensiunea prosopului până când acesta devine aproape transparent, după care se adaugă umplutura și cu ajutorul prosopului se rulează plăcinta.
Se repeta procedeul și pentru celelalte bucăți de aluat. După ce sunt gata cele 4 plăcinte, acestea se ung cu ulei și se pun într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină și se bagă în cuptorul încins pentru aproximativ 40 de minute.
Când acestea s-au răcit se pudrează cu zahărul pudră.
Poftă bună!