Mâncarea oltenească, de obicei simplă, este întotdeauna asezonată cu ridichii, ardei iute sau hrean, dar nimeni nu poate nega rolul de vedetă al prazului.
Azi vă prezentăm o fiertură ușoară de curățare a trupului, ciorba de praz cu zeamă de varză perfectă pentru Postul Crăciunului care bate la ușă.
Ciorba de praz, plină de roadele grădinii, îți oferă un gust delicat și o savoare aparte, ce de regulă însoțește bucătăria tradițional țărănească.
Zeama de varză, poate cea mai puternică sursă de vitamina C din bucătăria nostră, dă ciorbei de praz mai multă vioiciune și te îndemnă să participi cu o ciușcă coaptă, ușor iute și care te îmbată cu parfumul ei aparte.
Ingrediente:
- 2 bucăți de praz
- un păstârnac
- 50 g țelină
- 1 kg de cartofi
- zeamă de varză
- roșii decojite
- sare
- un morcov potrivit
- pătrunjel verde
Mod de preparare:
Se curăță zarzavatul, se spală, se taie rondele mici subțiri de praz iar celelalte legume se taie cubulețe. Se pun la călit în 4-5 linguri de ulei, după care se adaugă apă ( în jur de 3 litri ). Se lasă să fiarbă zarzavatul 15-20 de minute, după care se adaugă cartofii tăiați cuburi.
Separat, se pune zeama de varză la fiert. Când cartofii sunt pe jumătate fierți, se adaugă roșiile și zeama de varză caldă.
Se mai lasă 10 minute după care se potrivește gustul de sare și se servește cu pătrunjel tocat mărunt.
Poftă bună!