Tort cu ciocolata si nucaToată copilăria mea, la aniversări și sărbători, de Paște ori de Crăciun, a fost marcată de acest tort de ciocolată și nucă.

Știu că rețeta a fost culeasă de către mama mea, de la o gospodină din Bucovina cu peste 40 de ani în urmă, iar aceasta spunea ca rețeta își făcuse loc în familia ei de când era mică.

Nu este o rețetă tradițională clasică, dar pentru că s-a preparat în casele din Bucovina de peste 100 de ani și pentru că cu siguranță n-o veți găsi în altă parte și e păcat să nu se bucure și alții de savurosul tort de ciocolată cu nucă, m-am decis s-o public astăzi.

Ingrediente:

Blat:

  • 1 cană de apă
  • 1 cană de zahăr
  • 300 g de nucă dată prin mașina de nucă
  • 3 linguri moțate de cacao
  • 8 ouă

Crema:

  • 1 cană de zahăr
  • 3 ouă întregi
  • 3 linguri de cacao
  • 200 g unt cu grăsime de 85%

Se face un sirop din apă și din zahăr care se lasă la răcit. Când s-a răcit se adaugă gălbenușurile unul câte unul după care nucă și cacao.

La final se adaugă albușurile bătute spumă și se amestecă încet până se încorporează. Se pune în forma unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. După ce este gata se taie pe jumătate.

Crema se face în bain-marie. Se pun ouăle, cacaua și zahărul și se țin pe foc până când se topește tot zahărul din cremă.

După ce este gata, se ia de pe foc și se adaugă untul bucățică cu bucățică, nu se pune tot odată pentru că riscați să se brânzească crema.

Se ține un pic la frigider să se mai întărească, după care se pune pe jumătatea de tort, iar cu crema rămasă se îmbracă tot tortul.

Poftă bună!