Ciorba de pui cu tarhonOriginară din Asia Centrală, tarhonul este o plantă foarte des folosită atât în bucătărie cât și în scop terapeutic. Planta are proprietății antiinflamatorii, dezinfectante și este foarte bun în afecțiunile digestive.

În Transilvania, tarhonul este nelipsit din retețele tradiționale, în principal pentru savoarea specială pe care o dă bucatelor.

Vă prezentăm în continuare una dintre cele mai îndrăgite retețe de ciorbă din Ardeal.

Ingrediente:

• 600 g carne de pui (pulpe sau piept)
• 1 – 2 linguri ulei
• 1 ceapă
• 1 morcov
• tarhon proaspăt sau în oțet
• 2 galbenușuri
• 3 – 4 linguri smântână
• 2 – 3 linguri de oțet
• sare

Carnea de pui și morcovul se taie cubulețe. Ceapa se toacă mărunt. Toate se călesc într-o oală cu cele două linguri de ulei. Dupa 3 – 4 minute, se adaugă aproape trei litri de apă în oală și se lasă la fiert până când puiul este pătruns complet, după care se stinge focul.

Separat, într-un alt vas, se amestecă gălbenușurile cu smântâna, care se toarnă ulterior în oala cu ciorbă. La sfârșit se adaugă tarhonul după gust și 2 – 3 linguri de oțet. Oala se acoperă cu un capac, să se “infuzeze”, iar după circa un sfert de oră poate fi servită.

Poftă bună!