Mamaliga Toponita - Bucataria ArdeleneascaBucătăria Ardelenească este plină de savoare și condimente, având influențe din bucătăria maghiară și germană.

Unii spun că în Ardeal se mănâncă gras și mult, dar de fapt se mănâncă proaspăt și bine – ingredientele sunt perfect echilibrate și dacă sunt asociate cu mișcarea sunt hrană atât pentru corp cât și pentru suflet.

Toponita este o mâncare cu totul specială, venită din zona Apusenilor care va cucerii până și cele mai exigente gusturi.

Ingrediente:

  •  500 g mălai
  •  180 gr cârnați (la alegere)
  •  70 gr piept de porc afumat/bacon
  •  200 gr brânză telemea oaie/vacă
  •  câteva jumări
  •  1 ou
  •  sare

Ai încercat Tocănița ardelenească de porc?

Preîncălziți cuptorul.

Se pune apa cu sare la fiert. Între timp, tăiați cubulețe cărnurile și puneți-le la prăjit într-o tigaie încinsă în prealabil.

Când apa dă în clocot, faceți mămăliga – la final ea trebuie să fie moale. Când carnea s-a perpelit, scoateți-o într-un vas separat.

Nu aruncați untura topită rămasă în tigaie de la ea! Cu ea o să ungeți tava în care veți da la cuptor toponita și, totodată, o veți folosi și la compoziție.

Puneți un prim strat de mămăligă în tavă (nu foarte gros), iar deasupra unul de carne friptă în tigaie. Încă un strat de mămăligă, unul de brânză, puțină untură, un strat de carne, unul de mămăligă, brânză… Și tot așa, strat după strat, până ce terminați ingredientele.

De preferat ar fi ca ultimul strat să fie de mămăligă, dar dacă nu aveți îndeajuns pentru un strat, puteți combina mămăliga cu carnea. Ungeți cu un ou bătut și dați la cuptor cam 20-30 minute.

Sau, dacă doriți, puteți lăsa un ultim strat mai crocant – acela de carne.

Se servește fierbinte, cu smântână rece.

Poftă bună!