Comuna gorjeană Baia de Fier, situată la 50 de km de municipiul Târgu Jiu a fost gazdă, în perioada 29-31 martie 2019, a celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Naţional de Muzică Populară “Meleaguri Brâncuşiene”.
Comuna Baia de Fier, astăzi cunoscută staţiune turistică, este situată într-un spaţiu mirific, fiind străbătută de râul Galbenul şi mărginită la est de Cheile Olteţului. Numele său provine de la exploatarea din vremuri primordiale a minereului de fier, care era purificat cu ajutorul apei, dirijată în gropi mari săpate în pământ și în care se punea minereul de fier. Pe teritoriul acestei comune au fost descoperite, de asemenea, morminte ale soldaților romani ce păzeau drumul construit de romani la poalele munților Parâng, și care ajungea la Castrul Roman zidit din Târgu-Jiu.
La festivalul organizat în localitate, în zilele de 29-30-31 martie a.c., au participat treizeci şi opt de tineri interpreţi vocali şi instrumentişti de mare talent şi perspectivă, provenind de la mai multe şcoli de arte din ţară, reprezentând majoritatea zonelor ţării şi îmbrăcaţi în splendide şi originale costume populare. Organizatorii festivalului au fost Şcoala de Arte Târgu Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj , iar Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda” Cluj, pe lângă faptul că a avut câţiva cursanţi în concurs a fost invitată să susţină şi un consistent spectacol de gală – cu o durată de oră şi cincisprezece minute – în chiar prima zi a festivalului. Astfel, înainte de intrarea pe scenă a clujenilor, prezentatoarea concursului, Carmen Sarcină, realizator Tv şi instructor de tradiţii populare la Şcoala Populară de Arte Târgu Jiu, a trecut în revistă secţiile participante la festival din partea Şcolii de Arte Cluj, descriind apoi în termeni elogioşi activitatea instituţiei-fanion a judeţului Cluj, precum şi – în detaliu – cea a Ansamblului Folcloric “Vatră de Dor”. Ansamblu depre care se poate spune că s-a aflat în formaţie completă la Baia de Fier – cu taraful dirijat de Florina Dan şi echipa de dansuri populare instruită de Viorel Dragomir, alături de cei aproape douăzeci de interpreţi vocali de muzică populară iniţiaţi la clasa instructorilor Ana Strîmturean, Ioana Petran, Felix Gălan şi Ioan Dordoi, precum şi a celor patru cursanţi, suflători, ai clasei expertului Petrică Pleşca, care s-au alăturat tarafului “Vatră de Dor”.
De menţionat că întreg concursul – precum şi spectacolul clujenilor – a fost transmis în direct de către TVR Craiova, dându-le acestora ocazia să reprezinte frumos judeţul nostru pe postul naţional de televiziune. Iar prestaţia cursanţilor Şcolii de Arte Cluj a fost, într-adevăr, pe măsura pregătirilor intense pe care instituţia le face în cadrul taberelor muzicale de iarnă şi vară, dovedind că au devenit de ceva vreme o echipă artistică remarcabil de închegată, smulgând pe tot parcursul spectacolului ropote de aplauze din partea publicului din comuna Baia de Fier, entuziast şi bun cunoscător al folclorului. Practic, spectacolul clujenilor a avut următorul desfăşurător: a debutat cu o piesă orchestrală din Munţii Apuseni, interpretată de membrii tarafului, Florina Dan, Marius Moldovan, Vasile Chiorean, Ioan Răzăilă, Ruben Bolea, Iancu Pop, Petrică Pleşca şi patru cursanţi de la clasa de suflători, Răzvan Adrian Frâncu, Cătălin Darius Tomoş, Vlad Ionuţ Ilea şi Bogdan Stan. De altfel, tot cei amintiţi anterior sunt cei care au asigurat acompaniamentul muzical al întregului spectacol, achitându-se cu brio de această sarcină.
Dansatorii ansamblului au dovedit mult talent – şi chiar virtuozitate, pe alocuri – într-un “Joc de pe Dealurile Clujului” şi, mai târziu, pe parcurs, în “Jocul socăciţelor din Şeredei”, “Joc fecioresc de Haidău” şi, la final, într-o suită de jocuri din zona Codrului. Au urmat apoi, alternativ, piese interpretate în grup şi de către solişti, aducând în sală un aer tonic din Ardeal, receptate cu multă căldură de public. Astfel, în mica dar cocheta casă de cultură din Baia de Fier au răsunat, splendid, piese precum:
- Ce s-ar face inima,
- Dragostea-i o boală mare,
- Numa-ncet, dorule, încet,
- Merg cu mândra pe cărare,
- Bădiţa de pe Târnava,
- Ceasul rău ori ceasul bun,
- De-ar veni primăvara,
- Vino, mândruliţă, vino,
- Bade cu clop şi păun,
- Vai de mine ce dor duc,
- Care dintre tri bădiţi,
- Şapte care de nuiele,
- Câţi drăguţi am avut eu,
- Pleacă oile la munte,
- La omu cu suflet bun.
Aşa că, fără urmă de îndoială merită menţionaţi, deopotrivă, atât dansatorii cât şi interpreţii de muzică populară ai Şcolii de Arte Cluj care au avut această evoluţie fulminantă. Aceştia sunt: Andra Maria Rus, Sabina Cosmina Stupar, Iulia Mureşan, Andreea Tehei, Ioana Tehei, Corina Ilea, Lavinia Czudik, Andreea Manache, Mihai Lorincz, Raul Popa, Alexandru Todor, Darius Oltean, Ştefan Ciceu, Mihai Jucan – dansatori şi Vasile Sebastian Roman, Amalia Peteleu, Ovidiu Cosmin Popa, Bianca Moca, Simona Bădulescu, Mircea Cătălin Lazăr, Monica Daniela Coroiu, Flavia Timea Soporan, Florin Andrei Bonţe, Vasile Teodor Milchiş, Alecsandra Denisa Fustos, Bogdan Găbudean, Dana Maria Feherdi – interpreţi vocali.
La finalul recitalului Şcolii de Arte Cluj, încheiat după orele 23.00, felicitările celorlalţi manageri ai şcolilor de arte din ţară pentru prestaţia de excepţie a clujenilor s-au îndreptat, cu căldură, spre dl. Vasile Corpodean, managerul Şcolii de Arte din Cluj, realmente surprinşi de calitatea spectacolului oferit – totuşi! – de nişte cursanţi, nu de către nişte profesionişti. Iar dl. Alexandru Bratu, managerul instituţiei organizatoare, Şcoala Populară de Arte Târgu Jiu, ne-a declarat după spectacol: “Ne bucurăm ca de fiecare dată când colaborăm cu şcolile populare de artă din ţară – şi în special cu Şcoala Populară de Arte “Tudor Jarda” Cluj. Ne bucurăm de asemenea că aceasta a răspuns invitaţiei noastre de a participa în spectacol de gală la Festivalul Naţional de Muzică Populară „Meleaguri brâncuşiene” şi recitalul s-a ridicat la nivelul de calitate cu care ne-a obişnuit instituţia clujeană. Sper din tot sufletul ca şi pe viitor să continuăm relaţiile noastre de colaborare statornicite deja de câţiva ani de zile”!
Prestaţia, de excepţie, a artiştilor Şcolii de Arte Cluj, nu s-a încheiat aici! Juriul festivalului, alcătuit din personalităţi ale vieţii culturale din zonă, prezidat de dr. Roxana Gibescu – muzicolog, redactor muzical la Casa de discuri “Electrecord” – a desemnat printre laureaţi şi doi cursanţi merituoşi ai Şcolii de Arte Cluj: Denisa Perde – clasa expert Ana Strîmturean – Premiul I, la secţiunea “Cânt Popular” şi Bogdan Dura – clasa expert Petrică Pleşca – Premiul III, la secţiunea “Instrumente de suflat”. Semn că “Fabrica de Cultură” – aşa cum este supranumită Şcoala de Arte – “lucrează” din plin, producând talente cu o ritmicitate ieşită din comun, prin truda şi priceperea dascălilor săi!