Petre Săbădeanu s-a născut în Sântana, pe 2 noiembrie 1931, a moștenit talentul și plăcerea cântului de la mama lui ce știa să cânte.

Petre Săbădeanu avea o voce frumoasă, clară, puternică, dar părinții lui au vrut să-l facă ofițer sau popă, iar profesorii l-au sfătuit să meargă la conservator, însă artistul, o fire independentă, nu a urmat sfatul nimănui, ci a urmat cursurile Facultății de Agronomie din București.

Primul interpret de muzică populară, care a dus pe scenă cântecele din Valea Mureșului, Petre Săbădeanu, s-a afirmat în lumea muzicii populare, în anul 1954, alături de Ansamblul de cântece și dansuri al studenților din București, în perioada 1956-1960, câștigând patru ani la rând premiul I pe țară.

Primele înregistrări ale artistului au loc în 1959 la Radio Difuziunea Română, alături de Orchestra de muzică populară a Radioului. Trei ani mai târziu înregistrează și la Televiziunea Română.

De-a lungul carierei sale artistice, Petre Săbădeanu a colaborat cu marile ansambluri artistice: „Perinița”, „Ciocârlia”, „Rapsodia Română”, „Ciprian Porumbescu” din Suceava, „Mureșul” din Târgu Mureș, „Transilvania” din Baia Mare, „Cindrelul” din Sibiu, „Rapsozii Botoșanilor”, „Burnașul” din Alexandria, dar și cu orchestra „Barbu Lăutaru” a Filarmonicii „George Enescu”, a Filarmonicii de Stat din Arad, a Filarmonicii de Stat din Cluj Napoca și multe altele.

Datorită lui Petre Săbădeanu, România a fost reprezentată cu succes în străinătate la diverse concursuri și festivaluri, fiind laureat al Festivalului internațional al Tineretului și Studenților de la Helsinki – Finlanda, precum și la concursurile folclorice de la Lille și Dijon, în Franța, în Levadia – Grecia, la Titovouzice și Belgrad, din fosta Iugoslavie.

Petre Săbădeanu a dus cântecul românesc în turneele din Austria, Belgia, Cehoslovacia, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cuba, India, Liban, fosta URSS, Maroc, Siria, Algeria, Birmania, Canada și în Australia. În 1964 a fost aplaudat la scenă deschisă la Atena când a cântat în limba greacă un cântec de Mikis Teodorakis.

Petre Săbădeanu a slujit de peste 50 de ani cântecul de pe Valea Mureșului, prin glasul său amplu, frumos și curat. În paralel cu viața artistică Petre Săbădeanu a fost și profesor doctor inginer, membru al Academiei Oamenilor de Știință, președintele Societății de Istorie și Retrologie Agrară din România.

A publicat 20 de cărți, a fost autorul a 300 de articole apărute în revista de profil, a susținut 500 de referate în domeniul economiei agriculturii și dezvoltării rurale la diverse simpozioane și sesiuni științifice în țară și străinătate.

Petre Săbădeanu are un nepot, pe nume Gabor Mugurel, ce își dorește să ducă mai departe melodiile cântate de artist, acesta având permisiunea să le cânte atâta timp cât nu le modifică.

Petre Săbădeanu a trecut la cele veșnice la 12 mai 2008.

Petre Săbădeanu a înregistrat alături de Radio Difuziunea Română, Televiziunea Română și casa de discuri Electrecord.

A înregistrat în Radio peste 100 de piese, cuprinzând doine, învârtite, purtate, hațegane, cântece de nuntă, de cătănie, de petrecere și romanțe.

Cu Electrecord, Petre Săbădeanu a realizat 14 discuri, 10 casete și 4 compact discuri, pe care se regăsesc piese reprezentative pentru zona sa folclorică:

  • Mureș apă curgătoare,
  • Câte fete ardelene,
  • Când mă prind cu mândra-n joc,
  • Omule cu calul sur,
  • Mândra mea floare aleasă,
  • Pe Valea Mureșului, etc.

Localitatea sa natală i-a conferit lui Petre Săbădeanu titlul de „Cetățean de onoare”.

În 1973, la Montrejeau a fost distins cu Marea Diplomă a Amiciției și  Emblema de Onoare a orașului Brains.

Asociația Culturală “Mureșul Superior” și Fundația Culturală “Șoptărean”, a organizat în 2016 prima ediție a Festivalului de Interpretare a Cântecului Popular “Petre Săbădeanu” în memoria artistului.