Toni Iordache s-a născut la 17 decembrie 1942, în satul Bâldana, județul Ilfov. A fost un virtuoz instrumentist, interpret român, de etnie romă de muzică populară și lăutărească.

Toni Iordache a urmat tradiția muzicală a familiei sale, tatăl său cânta la țambal și ambii unchi cântau la vioara. La vârsta de patru ani, Toni Iordache a învățat să cânte la țambal, ulterior devenind ucenicul lui Mitică Ciuciu, un cunosc țambalist al vremii.

În 1958 câștigă medalia de aur la „Welt Jugend Feier” în Viena, ca doi ani mai târziu să fie solicitat și ulterior angajat de Orchestra ansamblului de muzică populară „Ciocârlia”, alături de care stă timp de noua ani, și ține concerte în toată țara, dar și un turneu în Londra și unul la Moscova.

Toni Iordache era un muzician asa de talentat, încât curând a fost trimis în turnee prin mai multe țări europene, prin USA și Asia ca reprezentant al Republicii Socialiste România. Adesea, la întoarcerea acasă, mergea de pe aeroport direct la câte o nuntă unde trebuia să cânte împreună cu trupa sa.

Toni Iordache a devenit faimos în special pentru solo-urile sale complexe. Pentru el tehnica interpretării la țambal nu era doar una a vitezei (este deținătorul recordului de 25 de lovituri pe secundă, care nu a fost doborât nici până în prezent); sensibilitatea melodiilor sale, îndemânarea, imaginația și carisma sa l-au făcut pe Iordache un adevărat maestru între lăutari.

În anul 1970 Toni Iordache decide să părăsească ansamblul Ciocârlia pentru a se alătura tarafului condus de naistul Gheorghe Zamfir, după ce împreună cu acesta participă într-un turneu la Paris în 1969.

Următorii 5 ani Toni Iordache mai colaborează cu:

  • Orchestra de muzica simfonica “NHK Orchestra” din Toky;
  • Orchestra lui Ion Onoriu;
  • instrumentiștii Costel Vasilescu și Mieluță Bibescu;
  • fiul lui, Leonard Iordache.

Toni Iordache se îmbolnăvește de diabet în 1985, iar doi ani mai târziu, în februarie 1987 moare.

Dan Armeanca, denumit de Asphalt-Tango tatăl lăutarilor din România – spunea despre Toni Iordache: “Toni a fost un geniu al țambalului, unul ca el nu se naște de doua ori. El a respectat tradiția, dar a știut să introducă în sound-ul sau și elemente de jazz. Ne-a dat curaj nouă, tinerilor muzicieni, prin îndrăzneala muzicii lui”.

Discografia țambalistului Toni Iordache cuprinde benzi de magnetofon, discuri de gramofon, de vinil, casete audio, CD-uri, ce conțin înregistrări realizate la casa de discuri Electrecord și la Societatea Română de Radiodifuziune.

Ultimul compact disc al artistului Toni Iordache a fost scos în anul 2010 de casa de discuri Electrecord sub numele Țambal. Comori ale muzicii lăutărești și cuprinde 24 din cele mai cunoscute melodii, și amintim:

1. În gradina lui Ion și Hora boldenilor
2. Picături de untdelemn
3. Hora de la Bâldana
4. Blestemat să fi de stele și Hora bătrâneasca
5. Sârba oltenească
6. Cuculeț de la pădure
7. Hora bătuta
8. Multa lume noroc are și Hora lui Mieluța
9. Geamparalele lui Haidim
10. Cântec la îmbrăcatul miresii
11. Nuneasca de la Craiova
12. Hora lui Toni
13. Pentr-un cal și-o iapa sura și Hora bidinarilor
14. Călușul
15. Mi-a plecat băiatu-n lume
16. Hora dinspre ziuă din Bolintin
17. Canta cucul primăvara
18. Hora lăutărească
19. Jocul ciocănelelor
20. Păsărica de sub nori
21. Cântec de ascultare și Sârba de la Săbăreni
22. Breaza ca la Predeal
23. Hora moldovenească
24. Geaba mai ma duc acasă și Hora lui Leonard.


În 1958 artistul câștigă medalia de aur la „Welt Jugend Feier” în Viena, iar în 1968 câștigă medalia de aur la „Festivalul Tinerilor Muzicieni” la Sofia.

Tambalistului Toni Iordache ii este dedicat cel de-al patrulea volum din seria de discuri premiata international „Sounds From A Bygone Age”, editata de casa de discuri germana, specializata in muzica Europei de Est.