Ion Luican s-a născut pe 27 decembrie 1907 în comuna Frumușani, jud. Călărași. Este cel mai mic dintre cei patru copii ai lui Marin Luican și ai Alesandrinei.
La îndemnul tatălui său, în adolescență, pleacă la Craiova la Școala de preoți unde devine seminarist.
Înainte de a ajunge în București, a fost angajat ca diacon la Biserica Bălăneanu, unde vocea lui a fost auzită și îndrăgită de patronul Restaurantului Izvorul Rece, unde Ion Luican a și început să cânte.
De aici nu a mai fost decât un pas până la București, pasiunea și mimica din timpul melodiilor au atras atenția unui director al radioului la aceea vreme, astfel ca Ion Luican debutează la radio în 1933.
În numeroasele turnee întreprinse, Ion Luican cântă cu orchestrele Doina Gorjului din Târgu-Jiu, Doina Argeșului din Pitești; cu orchestrele de muzică populară ale filarmonicilor: Banatul (din Timișoara), Cluj și Ploiești; cu orchestrele: Ansamblului Perinița, Sfatului Popular al Capitalei, Teatrului de estradă Ion Vasilescu.
Printre colegii de scenă amintim artiști ca:
- Maria Tănase,
- Maria Lătăreţu,
- Ioana Radu,
- Rodica Bujor,
- Gica Petrescu,
- Petre Gusti,
- Emil Gavriș,
- Angela Moldovan,
- Ileana Constantinescu,
- Lucreţia Ciobanu și mulți alții.
Ion Luican se stinge din viață pe 1 septembrie 1992, în Frumușani. Este înmormântat în cimitirul Bisericii „Iancu Nou” din București.
Ion Luican a avut multiple colaborări cu casa de discuri Odeon ( peste 100 de melodii ), cu Electrecord ( zeci de melodii și 4 albume ).
În 2007 Jurnalul Național îi atribuie albumul Muzică de colecție vol. 17, conținând melodiile:
1. M-a făcut mama oltean
2. Tudorițo, nene
3. Eu sunt Barbu Lăutaru
4. În sat la Aninoasa
5. Di, di, di, murgule, di
6. Uhăi, bade
7. La Tismana într-o grădină
8. Mă dusei să trec la Olt
9. Geaba-i lună, geaba-s stele
10. Pe șoseaua din Cepari
11. Drag mi-a fost dealul să-l sui
12. Dealu-i deal și valea-i vale
13. Coboară, mândră, pe vale
14. Hai, puică, la Severin
15. Pelin beau, pelin mănânc
16. Hai, Buzău, Buzău
17. De când ne-a aflat mulțimea.
În urma colaborării cu Radio România, Ion Luican acompaniat de Orchestra de muzică populară Radio înregistrează zeci de melodii, urmând ca TVR Media, casa de producție a Televiziunii Române să editeze pe DVD câteva filmări cu acesta.
I se decernează, în 1968, medalia Ordinul Meritul Cultural, clasa a IV-a. Ion Luican este desemnat cetățean de onoare al municipiului București