Ionel Budișteanu s-a născut la data de 8 octombrie 1919, într-o familie de muzicanți vestiți din comuna Budești, județul Ilfov, tatăl acestuia, Vasile Budișteanu, cântase în orchestra lui Grigoraș Dinicu la Expozițiile universale de la Paris și New York, la finele anilor ’30.
A început studiul muzicii la Academia de Muzică și Artă Dramatică, însă după primii trei ani decide să se transfere la Conservatorul particular de muzică “Pro Arte”.
În paralel cu studiile academice, Ionel Budișteanu făcea practică violonistică în formația lui Victor Predescu, care concerta la Radio București.
Aceasta a constituit adevărata școală pentru formarea viitorului instrumentist și dirijor Ionel Budișteanu.
Artistul a debutat la Sala Dalles unde a interpretat Concertul pentru vioară și orchestră în Mi major de J. S. Bach. Cu toate astea Ionel Budișteanu s-a orientat spre muzică populară, astfel în perioada 1940-1946 devine violonist în orchestra lui Victor Predescu și cea a lui Petrică Moțoi din București.
Devine mai apoi violonist-solist în Orchestra Ansamblului Banu Mărăcine din București între 1946-1947.
Ionel Budișteanu ajunge violonist – solist la Orchestra de muzică populară Barbu Lăutaru, în anul 1947, iar 6 ani mai târziu își face debutul ca dirijor al orchestrei în concertul comemorativ Grigoraş Dinicu (pe scena Ateneului Român în 1954), împreună cu Nicu Stănescu, până în 1970.
Ca dirijor al Orchestrei Barbu Lăutaru a participat la Festivalurile Internaționale ale Tineretului de la Varșovia (1947) și respectiv Moscova (1953), iar succesele excepționale i-au adus titlul de Artist Emerit.
Alături de orchestră mai întreprins turnee în Grecia, Franța, Olanda, Germania, Maroc, Austria, Belgia și Algeria.
Începând cu anul 1970, Ionel Budișteanu devine dirijor al Orchestrei Rapsodia Română alături de care face înconjurul lumii în zeci țări: SUA, Japonia, Finlanda, Italia, Mongolia, China etc.
Sub bagheta a sa au evoluat cei mai de seama cântăreți și instrumentiști de muzică populară (Maria Lătărețu, Angela Moldovan, Nicolae Crăciunescu, Ilie Udilă, Nicolae Florian, Nicolae Vișan, Emil Gavriș, Ilie Alecu, Ion Luican, Aurel Ioniță, Ioana Radu,Constantin Pârvu, Radu Simion, Damian Luca, Constantin Cocriș etc.).
Ionel Budișteanu a fost distins și încununat cu suită de premii, decorații și titluri cucerite de-a lungul bogatei sale activități artistice.
- Laureat al Premiului de Stat, clasa I (pe anii 1950-1951)
- medalia Ordinul „Muncii”, clasa a III-a (1953)
- titlul de Artist emerit al R.P.R. (1957)
- titlul de Artist al Poporului” (1962)
- Ordinul „Meritul Cultural”, clasa a II-a (1966).
Violonistul Ionel Budișteanu moare în data de 30 septembrie 1991 la București.