Angela Moldovan a fost o cântăreață de muzică populară de origine basarabeană. Născută la Chișinău pe data de 19 septembrie 1927, Angela Moldovan s-a mutat alături de familie la Târgu-Mureș, apoi la Timișoara și Suceava.
Repertoriul Angelei Moldovan este în mare măsură din culegerile personale ale artistei, cu precădere din zona nordului Moldovei și a Bucovinei.
Despre copilăria sa, Angela Moldovan povestea că a fost una tumultoasă, în timpul căreia a colindat toată țara:
“Cele opt clase de liceu, cum era pe atunci, le-am făcut în cinci orașe. Când aveam un an, în 1928, am stat la Târgu Mureș. Apoi, la Timișoara, Suceava, Orhei. Pentru a-mi continua gimnaziul, am fost trimisă la Iași, unde am stat în internatul Liceului “Doamna Cuza”. Când ai mei s-au refugiat iarăși de la Orhei, în 1944, ne-am stabilit la Alba Iulia, apoi la Dej, unde mi-am terminat liceul. Bacalaureatul l-am dat la Bistrița-Năsăud, căci acolo era centrul de susținere a examenului“.
În anul 1954, după patru ani de activitate pe scena Operei din Cluj, Angela Moldovan debutează ca interpretă populară cu piesa La oglinda urmată de cântecele populare Mărioara de la munte și Nu-i bai, înregistrate la Radio Cluj cu Orchestra Înfrățirea dirijata de Ilie Tetrade.
După ce se mută la București în 1954, Angela Moldovan a început sa colaboreze cu Ansamblul Ciocârlia, iar în anul 1955 devine solistă a Orchestrei Barbu Lăutaru din București.
Primul turneu internațional al artistei Angela Moldovan a fost în 1956 cu Ansamblul Ciocârlia, traseul China, Coreea de Nord, Vietnam și Uniunea Sovietica. În 1962, a urmat turneul din Statele Unite ale Americii, cu 64 de spectacole, în 56 de state.
În lunga activitate de mesager al sufletului poporului român, prin cântec, Angela Moldovan a colaborat cu cele mai renumite ansambluri din țară:
- Orchestra de muzică populară Barbu Lăutaru din București (1955-1965),
- Ansamblul Ciocârlia (1954-1983),
- Orchestra de muzică populară Înfrățirea din Cluj Napoca (1950-1954),
- Orchestra de muzică populară Radio etc.
Angela Moldovan moare la vârsta de 86 de ani, pe 13 octombrie 2013 în București.
Discografia artistei Angela Moldovan cuprinde 22 de discuri vinil, o casetă și un CD. Artista a colaborat pentru înregistrarea cântecelor ei cu Electrecord și Radiodifuziunea Română.
În anul 2006, casa de discuri Electrecord scoate pe piață un compact disc, având titlul: Mi-am făcut bundiță nouă ce cuprinde 23 din cele mai cunoscute piese ale artistei Angela Moldovan, din care prezentăm:
- Cine sta posomorâtă
- Fata neichii
- Asta-i sârba mărunțică
- Mai am un singur dor (G. Șorban / M. Eminescu)
- Mi-am făcut bundiță nouă
- Drag mi-a fost sa cânt de mică
- Dorul mă caută pe-acasă.
În 1960 Angela Moldovan este decorată cu Ordinul „Muncii” clasa a II-a. În același an primește titlul de Artist Emerit al R.P.R.
A fost laureată a Festivalurilor și Concursurilor Internaționale de la Varșovia (1955) și Moscova (1957), primind „Premiul I” și medalia de aur.
Prin Decretul nr. 1122 din 19 decembrie 1967 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, artistei Angela Moldovan i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a „pentru merite deosebite și îndelungată activitate artistică”.
Președintele României i-a conferit la data de 29 noiembrie 2002 Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.
În anul 2012, la Galele casei de discuri Electrecord, Angela Moldovan primește diploma care marchează întreaga sa operă, încununată de 22 de discuri vinil, o casetă și un CD.