Rețeta de mai jos este specifică Dobrogei și este o rețetă foarte veche. Placintă de brânză fiartă în lapte poate fi servită pe post de desert sau ca mic dejun, pentru că este foarte gustoasă și sățioasă.
Merge foarte bine și ca aperitiv la mese festive sau ca și gustare pentru copii când sunt la școală.
Zona Dobrogei este renumită pentru plăcintele gustoase și arta preparării foietajelor.
Pentru foile de plăcintă
Ingrediente:
- 500 g făină albă pentru pâine sau făină pentru produse de patiserie și cozonac
- 1 pahar apă călduță
- 4 linguri ulei
- 1 lingură oțet
- 1 linguriță sare
Mod de preparare al foilor de plăcintă
Se pune făina într-un vas, se face o adâncitura în mijloc, se pune uleiul, apa călduță, oțetul și sarea. Se amestecă cu lingura, încorporând treptat din făină, după care se frământă aluatul cu mâna.
Foile se acoperă și se lasă, la loc cald, circa 15 minute.
Aluatul se împarte în mai multe bucăți, care se întind în foi subțiri și se folosesc la pregătirea plăcintei.
Pentru compoziția plăcintei cu brânză fiartă în lapte
Ingrediente:
- 12 foi de plăcintă (proaspăt pregătite sau congelate)
- 1 kg telemea de vacă
- 1 l lapte
- 5 ouă
- 3 linguri smântână
- unt sau ulei pentru uns tava
Mod de preparare a plăcintei
Se rade brânza într-un lighean și se adaugă ouăle și smântâna. Se omogenizează bine. Se pot folosi mai multe resturi de branză.
Tava se unge cu unt sau cu ulei, se așează 4 foi de plăcintă și se adaugă jumătate din brânză. Se așează alte 4 foi și se întinde restul de brânză. La final se pun alte 4 foi și se toarnă litrul de lapte deasupra.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit pentru o oră și jumătate la foc mic.
Se scoate tava și se acoperă cu un prosop curat de bucătărie un sfert de oră. Se servește caldă. Se poate pune și puțină smântână deasupra. Este bună și rece.
Poftă bună!