Costel Vasilescu s-a născut la data de 6 noiembrie 1940 în București, într-o familie de lăutari.

Atras de mic de muzică, merge pe la nunțile din cartier unde îl aude pe trompetistul Costache Florea zis si Hopa Mitică. Inspirat de acesta, începe să folosească o surdină special confecționată în stilul lui, surdină la care nu va mai renunța din copilărie.

Costel Vasilescu începe la vârsta de 17 ani să colaboereze cu Ansamblul de Tineret din București, dirijat de violonistul Ionel Budișteanu, iar în perioada 1959 – 1961 se angajează la Orchestra de muzică poplară Radio sub bagheta lui Tudor Pană și ulterior Florian Economu.

Talentul și experiența cumulată îl ajută pe Costel Vasilescu să cânte și să înregistreze alături de cei mai de seama interpreți de muzică lăutărească, în special Dona Dumitru SiminicăRomica PuceanuGabi Luncă, Gheorghe Lambru, Mihai Nămol, Constantin Eftimiu, taraful fraților Gore (Aurel și Victor) și nu în ultimul rând bunul lui prieten Toni Iordache.

Costel Vasilescu înființează, în 1990, propria formație de muzică lăutărească „Gipsy Star” și concertează la Sala Palatului, apoi la Opera din Viena, concert dedicat Eroilor Revoluției române din 1989, alături de Johnny Răducanu. Concertează de asemenea în Viena, Paris, Hanovra și Moscova.

În 2006 Costel Vasilescu este invitat să susțină un spectacol la New York împreună cu taraful său. După spectacolo îi sunt dedicate cele două pagini de mijloc ale ziarului american New York Times.

Pe 15 martie 2015 Costel Vasilescu a lansat cartea Anii de glorie ai muzicii lăutărești presărată cu poveşti din viaţa spectaculoasă şi anecdotică alături de lăutari celebri.

Trompetistul Costel Vasilescu a colaborat cu casa de discuri Electrecord unde a înregistrat pe discuri de vinil, casete audio și CD-uri.

Ultimul album al artistului a fost înregistrat în 2012 sub numele Muzică Lăutărească – Trompeta și conține 24 de melodii, 4 din ele aparțin suflătorilor din Fanfara Armatei, restu aparținând formației Gypsy Star condusa de Costel Vasilescu.

Printre cele mai ascultate cântece enumerăm: