Romica Puceanu s-a născut în anul 1928, în București. Făcea parte dintr-o familie de cântăreți, fiica țambalistului Constantin Puceanu și nepoata violonistului Ion Puceanu.

Artista Romica Puceanu și-a făcut debutul la vârsta de 14 ani la Hanul Galben din Târgoviște.

Romica Puceanu s-a impus ca solista în taraful Frații Gore (Aurel și Victor), a căror verișoară era, interpretând cântece de pahar.

În anii 1960-1970 Romica Puceanu a devenit o artista neîntrecută în planul muzicii lăutărești. Tot în aceasta perioadă a înregistrat câteva albume alături de mari artiști ai vremii: Florea Cioacă, Taraful Fraților Gore sau Ion Albeșteanu.

În cântecele interpretei se observă influentele orientale îmbinate cu muzica tradițională țigănească. Spre exemplu melodia “Ileana, Ileana” are un ritm extraordinar cu influențe turcești.

Romica Puceanu a luat în alcătuirea repertoriului folclorul muntenesc pe care l-a prelucrat adaptându-l stilului lăutăresc de București.

Apreciată pentru vocea ei unică și pentru temele cântecelor sale (iubire, viață, timp), Romica Puceanu începe să plece în turnee în străinătate, relevante pentru cariera ei fiind concertul în Israel și cel în Statele Unite ale Americii.

Probabil că dacă sistemul politic comunist din acea perioadă i-ar fi permis să cânte și să fie auzită mai mult în străinătate, Romica Puceanu ar fi ajuns astăzi la fel de cunoscută ca și Cesaria Evora sau Billie Holiday.

Rămâne însă pentru minoritatea romă echivalentul Mariei Tănase. În 1986 se mută la New York, iar în 1992 revine în România.

Vocea artistei Romica Puceanu, având un timbru pătrunzător, o impostație naturală și un ambitus impresionant, dublată de un simț al măsurii și al tonalității similar cu al instrumentiștilor, îi aduc “titlul” de regina cântecului lăutăresc.

Romica Puceanu s-a stins din viață în anul 1996 în urma unui tragic accident de mașină.

Romica Puceanu a fost și este apreciată și peste hotare, și reprezintă un punct de referință în muzica tradițională lăutărească.

Discografia artistei Romica Puceanu însumează numeroase apariții discografice (discuri de gramofon, discuri de vinil, casete audio, CD-uri, DVD-uri), ce conțin înregistrări efectuate în perioada 1964-1994 în special cu casa de discuri Electrecord.

Principalii colaboratori cu care artista a înregistrat au fost Taraful Frații Gore și Orchestra Ion Albeșteanu.

Cântecele ei sunt căutate şi astăzi pe piaţa internaţională, Music Passion a scos sub licenţa Electrecord, Romica – Chansons Tziganes, cu o prezentare în limbile franceză, engleză şi germană.

Ultimul compact disc al artistei a apărut în 2003 sub numele Pasăre necunoscută și conține mai multe piese, ca:

Cea mai ascultată melodie a artistei este Saraiman (peste un milion de vizualizări).