Festivalul National de colinde şi obiceiuri de iarnă Veniti, creştini, la Viflaim!Centrul cultural – social Vișeu de Sus, alături de Primărie și Consiliu Local, vă invită duminică, 18 decembrie, la cea de-a XI-a ediție a Festivalul Național de colinde și obiceiuri de iarnă “Veniți, creștini, la Viflaim!”.

În contextul în care colindele și obiceiurile specifice sărbătorilor de iarnă (ca elemente ale culturii tradiționale, care își au originea în mediul rural) sunt vii încă în zona Vișeului, acestea se convertesc în veritabile puncte forte, care au fost luate în calcul în realizarea unei agende culturale, astfel că festivalul își propune să contribuie la păstrarea, promovarea și valorificarea acestora.

Sunt practicate, în special de copii și tineri, dar unanim apreciate, iar un festival în care să fie promovate, dar, în același timp, puse în comun cu obiceiuri și tradiții din alte zone etnografice ale țării, spre aducerea lor la cunoștința publicului, este necesar.

Manifestările debutează cu o paradă a costumelor și măștilor tradiționale de iarnă (în centrul orașului), urmând apoi un spectacol de colinde și obiceiuri susținut de ansambluri folclorice, grupuri de colindători și formații de urători din județele Suceava, Iași, Alba, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Satu-Mare, Maramureș, etc.

Ansamblurile aduc în scenă o parte din frumusețea și bogăția obiceiurilor de iarnă, iar evenimentul este o bună modalitate de promovare a acestora și la nivel internațional, dată fiind prezența în aceasta perioadă a unui număr mare de turiști din întreaga Europă.