Sofia Popa s-a născut pe 6 februarie 1926, în comuna Câmpani de Sus, județul Bihor.

A urmat școala primară în comuna natală, după care s-a înscris la Școala de Fete din Beiuș, pe care a absolvit-o cu succes în anul 1945. Apreciată și îndemnată de profesorul de vioară Mihai Bruckenthal, a urmat anul I și II la Conservatorul din Cluj, iar următorii trei ani la Conservatorul din București.

În primul an după absolvirea Conservatorului, Sofia Popa a cântat în Corul Radio, apoi, odată cu înființarea Corului Filarmonicii George Enescu, a intrat prin concurs în această instituție muzicală, unde a rămas până la pensionare.

Încă din perioada pregătirii lucrării de licență, invitată fiind de Institutul de Folclor, a făcut numeroase înregistrări de muzică bihoreană care s-au difuzat la radio și în diferite alte împrejurări. Sofia Popa a pledat pentru respectarea autenticului în interpretarea muzicii populare, combătând improvizațiile care, pentru efecte ieftine, îi știrbesc acesteia valoarea artistică reală.

Sofia Popa a participat la numeroase turnee în țară și în străinătate, ca solistă de muzică populară, dar și ca interpretă de muzică cultă în programe ale Filarmonicii George Enescu.

S-a stins din viață la vârsta de 81 ani.