Festivalul folcloric „De Ispas la Nasaud” 2018Festivalului folcloric „De Ispas la Năsăud”, eveniment ce va avea loc azi, 17 mai 2018 este parte integrantă a unei manifestări mai ample, Zilele Năsăudului aflate la cea de-a XVII-a ediție.

În organizarea Primăriei și Consiliului local Năsăud fiind susținute în acest demers de Consiliul Județean Bistrița – Năsăud, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Casa de cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud și Centrul județean pentru cultură Bistrița – Năsăud, începând cu ora 12:45 sunteți invitați la Festivalul folcloric „De Ispas la Năsăud”, urmat apoi de un spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri.

Potrivit regulamentului, la concurs sunt invitați să participe, din fiecare județ, câte doi soliști vocali cu vârsta cuprinsă între 15 si 30 de ani (la secțiunea tineri) și 6 și 14 ani (la secțiunea copii). Concurenții interpretează, de regulă, două cântece din care unul fără acompaniament muzical, doină sau baladă, specific zonei pe care o reprezintă și un cântec cu acompaniament muzical. Juriul e cel care apreciază atât interpretarea, cât și autenticitatea costumului popular.

În acompaniamentul Orchestrei Profesionale Dor Românesc, pe scena evenimentului vor urca mari artiști ai muzicii populare: Leontina Pop, Sava Negrean-Brudașcu, Veta Biriș, Nicolae Cioancă, Ioachim Spân, Maria Sântean Faghiura, Dorina Grad, Dorina Oprea, Valeria Ilea.

Anul trecut, pe 14 mai 2017, Orașul Năsăud a intrat în cartea recordurilor organizând ea mai mare adunare de oameni îmbrăcați în costum popular, având 9643 persoane și cel mai mare joc tradițional românesc, cu 9506 persoane.