Grigore LeseÎn seara de Moș Nicolae, Grigore Leșe și invitații săi, Maria Chifu-fagot, Mihaela Pletea-voce, Amir Heidarkhodaee – instrumente cu coarde, instrumente de percuţie şi vocal, vor aduce oamenilor colinde, cântece de stea și alte muzici din repertoriul tradițional, dar și clasic, special alese pentru ca seara în care ”se deschid cerurile” să fie simțită cu adevărat ca o sărbătoare.

Sărbătoare înseamnă să ai timp bun, loc curat și suflet primenit”, spune Grigore Leșe.

Timpul va fi bun, locul este sala proaspăt renovată și redată publicului spectator de curând, în noul sediu al Teatrului Național din București, iar unica și speciala voce a lui Grigore Leșe va face, cu siguranță din acest concert, un moment de neuitat pentru toți cei prezenți.

Evenimentul va prilejui spectatorilor întâlnirea nu doar cu muzica lui Grigore Leșe, ci și cu cărțile sale ”Acum știu cine sunt” și ” “Horea în grumaz. Înger păzitor și ispită” , precum și cu o sesiune de autografe care va avea loc după concert, în foaierul Sălii Studio.

Acolo, spectatorii vor putea găsi și câteva dintre DVD-urile lansate în ultima perioadă de artist, la editura Humanitas.

Grigore Leșe și-a asumat, aproape de unul singur, vocația de descoperitor al folclorului actual și autentic, mergând prin țară în căutarea vocilor care cântă astăzi în satele românești, “în căutarea României profunde”, cum îi place să spună.

”Întotdeauna m-am întrebat: oare cum s-o fi cântat mai demult în satele româneşti? Cum era muzica în zonele tributare oieritului, cum erau lăutarii şi ce reprezentau ei pentru comunitate?

Ce a mai rămas din această muzică? Răspunsul mi-a venit după mulţi ani, urmărind fenomenul din aproape în aproape, cunoscând oameni, stând de vorbă cu lăutarii, ascultându-i la ei acasă.

Există o Românie profundă și există o muzică în aceste comunități și muzica aceasta trebuie adusă în prim plan și prezentată la nivel internațional. Este o altă lume.

Și lumea aceasta nu a fost promovată niciodată”(Grigore Leșe)