Liviu Vasilică s-a născut la 2 iulie 1950, în comuna Plosca, județul Teleorman. A fost unul dintre cei mai talentați interpreți pe care i-a avut muzica populară românească fiind în același timp de meserie medic pediatru.

Liviu Vasilică a avut o activitate culturala intensa încă din copilărie. La școală generala a început să se ocupe de dansuri populare pentru ca mai târziu în perioada studenției să își înceapă activitatea artistică de solist vocal de muzică populară (1974-1980), clasându-se pe primul loc la toate etapele naționale ale Festivalurilor Artei Studențești, pentru originalitatea repertoriului și a stilului de interpretare.

Liviu Vasilică a iubit cântecul și portul popular teleormănean din primii ani ai vieții, fiind fascinat de Maria Tănase ale cărei cântece le asculta cu mare atenție la radio și de marele rapsod al Teleormanului, Gogu Ivașcu de la care a deprins primele sale cântece.

A debutat în celebra emisiune Tezaur Folcloric readucând în fața publicului iubitor de folclor cântecul bărbătesc de grup, foarte cunoscut în Teleormanul natal și costumul tradițional teleormănean. Liviu Vasilică era adeptul păstrării autenticității portului popular tradițional, a melodiilor și textelor pe care le culegea în marea lor majoritate de la țăranii teleormăneni.

Deși aborda o interpretare arhaica a cântecelor vechilor lăutari și rapsozi teleormăneni repertoriul lui Liviu Vasilică era cat se poate de original și viu. Vocea sa puternică, țărănească l-a evidențiat în fața specialiștilor și a publicului încă de la primele apariții.

În anul 1987 Liviu Vasilică înființează “Grupul Teleormanul” alături de care începe să susțină recitaluri artistice autentice. După 1990 a reînființat Ansamblul de Cântece și Dansuri “Burnasul” reușind să transpună în turneele pe care le susținea tradiții vechi de mult uitate ca “Drăgaica”, “Lăzărelul” ori “Gurbanul”. A dorit ca prin acest ansamblu să lase moștenire urmașilor valorile culturale și tradițiile specifice zonei teleormanene.

Pasiunea lui Liviu Vasilică pentru folclor l-a determinat să colecționeze costume populare autentice teleormănene, realizând, în numai câțiva ani, o bogată colecție care se află în prezent în patrimoniul Ansamblului de Cântece și Dansuri „Burnasul” din Alexandria.

Marele artist a încetat din viață la data de 19 octombrie 2004, la vârsta de 54 de ani.

Primele înregistrări le-a făcut cu etnomuzicologii Steluța Popa și Speranța Rădulescu la Institutul de Etnografie și Folclor “Constantin Brăiloiu”, însă, Liviu Vasilică a colaborat și cu casa de discuri Electrecord. Cu aceștia a înregistrat albumele: Pe la noi, pe Teleorman și Hai, hai cu tresioara.  Repertoriu artistului cuprinde peste 60 de melodii culese din satele româniei.

Printre cele mai cunoscute cântece ale artistului Liviu Vasilică, amintim:

 • Aș muri, dar nu acuma (preluare de la Maria Lătărețu)
 • Bună seara, mândră bună (preluare de la Ioana Radu)
 • Codrule cu frunză multă
 • Dunăre, Dunăre (preluare de la Ileana Constantinescu)
 • Fir-ai să fii tu de murg
 • Gheorghiță cu păr frezat
 • Hai, hai cu trăsioara
 • Mărine, la nunta ta
 • Pe la noi, pe Teleorman

Pentru activitatea sa interpretativa, autenticitatea și diversitatea repertoriului Liviu Vasilică a primit o serie de premii:

 • Premiul de excelenta al Consiliului Județean Teleorman;
 • Premiul Mass-Media al postului de televiziune Antena 1;
 • În anul 1999 Premiul “Ethnos” din partea Centrului Național al Creației Artistice și a Ministerului Culturii
 • Premiul de excelenta al Jandarmeriei Romane pentru întreaga sa activitate de promovare a folclorului românesc autentic.