Sfanta Filofteia Curtea de ArgesAstăzi este sărbătoarea Sfintei Mucenițe Filofteia (în limba greacă traducându-se iubitoare de Dumnezeu), este ocrotitoarea Țării Românești, ale cărei moaște se găsesc la Curtea de Argeș. Aceasta s-a născut pe la începutul veacului al XIII-lea în orașul Tîrnovo, Bulgaria.

Copila postea, asculta Scripturile, învăța să-și păzească neîntinată fecioria, iar mai presus de toate era foarte milostivă.

Mii de credincioși din întreaga țară se roagă astăzi la moaștele Sfintei Filofteia, racla în care se află moaștele sale aflându-se în fața Catedralei, ca oamenii să se poată ruga.

Încă de la primele ore ale zilei a avut loc procesiunea de sfințire a apei mici, iar la ora 08:00 – Taina Sfântul Maslu. De la ora 09:30 – s-a desfășurat Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de Înalt Prea Sfințitul Calinic al Argeșului și Muscelului.

În toată această perioadă, credincioșii se vor putea închina la racla cu Moaștele Sfintei Mucenițe Filoteia, aduse de la Paraclis în fața Catedralei.

Legenda spune că fata le dădea mâncare celor săraci, iar tatăl s-a înfuriat și a aruncat securea spre ea, omorând-o. Tatăl a încercat să-i ia trupul să-l înmormânteze, dar, neputând, a cerut ajutorul arhiepiscopului cetății Tîrnovo. Au spus numele unor orașe, biserici și mănăstiri spre a vedea dacă nu se ușurează trupul sfintei, la rostirea vreunuia. Când au spus Curtea de Argeș, trupul s-a ușurat și a putut fi ridicat.

Cu ocazia praznicului Sfintei Mucenițe Filofteia și Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș vor găzdui o serie de manifestări religioase la care sunt așteptați toți credincioșii doritori de hrană spirituală.

Reprezentanții bisericii împart credincioșilor ceai cald și covrigi precum și 1.000 de caserole cu mâncare caldă.

De moaștele ei sunt legate multe minuni, tămăduitoare de boli, aducătoare de ploaie, protectoare a animalelor, patroana a copiilor și a tinerilor.

Autor: Constantin PAȘOL