Maria Cornescu s-a născut la 20 noiembrie 1945, în Craiova. A crescut în atmosfera tradițiilor populare, cu cântecele și doinele doljene și gorjene, interpretate de mentorul său, Maria Lătărețu.

A debutat la 18 ani prin câștigarea postului de solista a Ansamblului artistic Nicolae Bălcescu. Astfel, Maria Cornescu, își formează un repertoriu propiu, pe baza experienței si talentului ei, cu versuri inspirate de sentimente, întâmplările vieții.

La doar 20 de ani este invitată să imprime 4 cântece la Radio, cu orchestra de muzică populară dirijată de Victor Predescu, iar un an mai târziu începe colaborarea cu Casa de Discuri Electrecord.

Maria Cornescu îl întâlnește pe Nelu Bălășoiu în timpul unui concert la Târgul Jiu, si formează cu acesta un cuplu folcloric de mare succes.

Între anii 1968-1976 artista revine în Studiourile Radio pentru înregistrări iar albumele Electrecord se succed aproape anual. La 27 de ani, Maria Cornescu devine solistă a Ansamblului ,,Rapsodia Română”, timp în care înregistrează aproape anual albume de muzică, dirijorii formaţiilor muzicale cu care a imprimat fiind Victor Predescu, Paraschiv Oprea şi Gheorghe Zamfir, valoarea lor fiind dublată de cea a instrumentiştilor care au acompaniat-o pe artistă.

Zestrea cu care Maria Cornescu a îmbogăţit patrimoniul naţional cuprinde doine, cântece tradiţionale, cântece de stil folcloric modern şi contemporan, cântece de voie bună şi creaţii ce aparţin melosului şi stilului de sorginte oltenească.

Artista a concertat în numeroase spectacole și turnee, atât în țară cât și înafara granițelor, în țări ca Belgia, Olanda, Italia, Germania, Iugoslavia, Bulgaria etc.

Maria Cornescu a făcut imprimări la Radio și la Casa de Discuri Electrecord. Zestrea cu care Maria Cornescu a îmbogăţit patrimoniul naţional cuprinde doine, cântece tradiţionale, cântece de stil folcloric modern şi contemporan, cântece de voie bună şi creaţii ce aparţin melosului şi stilului de sorginte oltenească.

Artista are peste 10 albume personale, ultimul fiind imprimat în anul 2007 alături de Marilena Cornescu, album ce conține 14 cântece.

Dintre piesele folclorice ce sunt auzite pe posturi de Radio putem enumera:


“Vocea cea mai tulburătoare a muzicii populare româneşti. Este proiecţia sâmburelui de puritate … A frământat sensul cuvintelor aşa cum olarul modelează lutul”, înfruntă legile respiraţiei”, caracterizare Costin Dinu.

“Maria Cornescu se află la loc de cinste între cele mai de seamă interprete ale folclorului oltenesc. O caracterizează, înainte de toate, o muzicalitate şi un neaoş stil de cântare oltenesc, un glas mlădios, înalt, cu un timbru vocal argintiu şi sclipitor, calităţi viu apreciate de iubitorii cântecului popular”, etnomuzicologul Tiberiu Alexandru.