Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanestiÎn scopul încurajării consumului de produse agroalimentare și tradiționale, ziua de 10 octombrie este dedicată prin excelența promovării produselor agroalimentare romanești și producătorului român, menținător al obiceiurilor locale, al portului popular și al deprinderilor păstrate din vechime, consacrate prin tradiție.

Evenimentele organizate în jurul zile de 10 octombrie, reprezintă mijlocirea întâlnirii dintre producator și consumator, în scopul promovării produselor romanești, a păstrării tradiției și obiceiurilor străvechi dar și a întoarcerii consumatorului către ceea ce ne caracterizează în materie de gastronomie românească. În plus, este foarte importantă, cultivarea gustului tuturor consumatorilor, indiferent de vârstă, pentru ceea ce este românesc, fie că ne referim la calitatea produselor agroalimentare și tradiționale fie la frumusețea portului și dansului popular.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Primăria Municipiului București, organizează începând de astăzi, 10 octombrie până pe 15 octombrie 2017, în parcul Herăstrău din București, evenimentul intitulat “Ziua Națională a produselor tradiționale românești”.

La târgul de produse agroalimentare românești vor participa peste 100 de producători autohtoni din mai multe regiuni ale țării. Aceștia vor aduce, spre vânzare, preparate din carne, cârnați, virșli, salam, untură, jumări din carne de porc, slănină, jambon din porc Mangalița și Bazna, produse de panificație și patiserie (cozonac secuiesc, plăcinte, turtă dulce, prăjituri, tort, doboș, ruladă de ciocolată, saleuri, cozonac etc), brânzeturi și produse lactate (sana, iaurt, kefir, cașcaval, brânză topită, brânză de oaie și de bivoliță, cașcaval afumat și neafumat, smântână, telemea etc).

Pe lângă produsele agroalimentare românești, producătorii vor aduce și flori, produse cosmetice realizate din uleiuri vegetale, obiecte de decor realizate de meșteșugari și meșteri populari precum ceramică de Horezu sau Corund, ii din borangic, ii de Breaza, opinci, costume populare oltenești, obiecte decorative din lemn, icoane, păpuși, linguri.

Ziua națională a produselor tradiționale românești este sărbătorită și la Craiova. Zeci de producători agricoli autohtoni urmează să-şi ofere spre vânzare produsele, începând cu ora 10:00, în Piaţa Centrală din Craiova.

Și la Brăila va fi o sărbătoare a producătorilor autohtoni la care brăilenii sunt invitați, eveniment ce se va desfăşura în Piaţa Microhală, recent renovată. Târgul se află la prima ediţie şi este organizat de Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Brăila, SC “Administraţia Pieţelor şi Târgurilor” SA Brăila şi Primăria Municipiului Brăila.Ziua Nationala a produselor agroalimentare romanesti - Braila

Pe 10 octombrie, de la ora 10:00, în Piața Centrală din municipiul Târgul Jiu vor fi amplasate mai multe standuri cu produse românești, de la legume și fructe proaspete, până la produse din carne și de panificație. Vor fi prezenți și câțiva producători de tomate din județ ce au reușit cu succes să acceseze programul dedicat cultivării de tomate în sere, dar și apicultori din județ.

Tot azi se va sărbători ziua produselor agroalimentare românești în premieră și la Iași. Organizat de către Direcția pentru Agricultură Județeană Iași în parteneriat public privat, în Curtea Berarilor lângă Mitropolie, producătorii autohtoni își vor putea promova produsele.

Aceștia vor comercializa produse de patiserie, brânzeturi, produse lactate, preparate din carne, fructe și legume, zacuscă și alte bunătăți de sezon. Ziua națională a produselor agroalimentare românești va mai fi marcată și prin manifestări educative și științifice consacrate promovării unei alimentații mai sănătoase.

În Pascani și Iași vor avea loc evenimente dedicate consumatorilor, cadre didactice, elevi și studenți care vor discuta despre avantajele alegerii achiziționării produselor autohtone, provenite de la producătorii locali.

Timp de șapte ore, in Piața Transilvania din Sibiu se vor vinde produse însoțite de etichete tricolore. Azi, între orele 11:00- 18:00, aproximativ 80 de producători din județul Sibiu vor fi prezenți la ediția specială a Pieței Transilvania, care se desfășoară cu ocazia Zilei naționale a produselor agroalimentare românești.

Direcția pentru Agricultură Județeană Neamț în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Neamț, Consiliul Județean Neamț, Instituția Prefectului Neamț și Primăria Municipiului Piatra Neamț organizează în ziua de 10 octombrie 2017 evenimentul expozițional Ziua națională a produsului agroalimentar românesc”.

Deschiderea evenimentului va avea loc la ora 10:00 în cadrul Pavilionului expozițional municipal Piatra Neamț, Bd. Decebal, nr. 17 (Complex Casa Cărții).

Ambasada României la Atena în colaborare cu Primaria orașului Mioveni si Consiliul Judetean Argeș organizează , vineri 13 octombrie 2017, ora 19:30, la sediul Ambasadei Românieispectacolul intitulat “Tradiții Românești”care va conține muzică, dansuri și degustări de preparate tradiționale din zona Argeș. La acest eveniment dedicat Zilei Nationale a produselor traditionale românesti va participa delegația primăriei orașului Mioveni condusă de primarul orașului.

Ziua de 10 octombrie a fost declarată prin lege, în 2017, Ziua națională a produselor agroalimentare românești.