Traditii si superstitii de Luna NouaLuna a stârnit fascinatie în rândul oamenilor încă din vremurile străvechi. Nu numai prin frumusețea ei ci și prin influența pe care o are asupra vieții de pe Pământ.

Luna Nouă este atunci când luna se află între Pământ și Soare, cu fața spre noi în întuneric, și apare ca o semilună subțire sau poate să nu fie vizibilă deloc. Vremea este schimbătoare și capricioasă în zilele cu Luna Nouă.

Fiecare faza a Lunii este asociată cu o nouă etapă de viață. Astăzi vorbim despre Luna Nouă – care este numită în tradiția populară românească “Crai Nou”.

Luna Nouă este simbolul începuturilor și este considerat momentul perfect pentru transmiterea intențiilor către Univers.

Este timpul pentru începerea unei relații de dragoste și timpul pentru a lăsa în urma vechiul și a face loc pentru nou.

Se spune că atunci când apare Crai Nou, îți vei visa ursitul, pentru asta trebuie să ieși în fața Lunii, să te inclini de trei ori și să-i spui:

  • “Lună dragă, Lună nouă, dă-mi să beau apă de rouă;
  • Lună dragă, draga mea – arată-mi perechea mea !“

Un alt ritual străvechi de Lună Nouă este să-ți scrii dorințele pe o hărtie, să o arzi și să arunci cenușa spre Lună.

Astrologii spun că tot ce se începe de Lună Nouă este sortit căștigului. Lumina Lunii este foarte propice pentru desfacerea descăntecelor și vrăjilor vechi iar daca este folosită ca o oglindă în apă, se arată toate relele și se spală.

Postul ținut în această zi are un efect maxim detoxifiant pentru organism și la fel dacă vreți să renuntați la obiceiuri proaste – este cea mai propice perioada.

Sunt anumite lucruri însă, pe care nu e bine să le faci de Crai Nou :

  • Nu trebuie sa te muți
  • Nu se pun clostile pe oua
  • Nu trebuie să te măriți
  • Nu trebuie să pleci la drum după miezul nopții

În același timp, trebuie făcut curat în casă, se face slujba de sănătate și curățare, se cară gunoiul pe câmp ca să se reînnoiască pământul.

În vechile credințe păgâne, Luna este zeița principală și ea este parte din ritualurile magice de zi cu zi, Păgânii scăldându-se în apa Lunii să curățe toate relele.

Tradițiile românești sunt unele dintre cele mai frumoase și mai magice din lume și unele ritualuri se respectă încă, pentru că au la baza Natura și respectului omului față de ea.

Autor: Lavinia Fratila