Lucreția Ciobanu, născută cu numele de Lucreția Arcaș, s-a născut pe data de 27 octombrie 1924 în localitatea Topârcea, județul Sibiu.
A fost fascinată de mică de doinele cântate cu patos din fluier de oierii ce-și mânau turmele peste văi și dealuri.
Asculta întotdeauna cu plăcere singurii muzicanți din Topârcea, lăutarii. “Unde m-am născut eu, nu erau radiouri, Mama, Ana se numea, tare duios cânta. Tatei, Ion Arcașu, îi plăcea foarte mult muzica‘‘, își amintește Lucreția Ciobanu.
La doar 14 ani Lucreția Ciobanu părăsește Topârcea pentru a urma cursurile liceului Domnița Bălașa Brâncoveanu din București.
Debutul artistei avea să vină la Valea Călugărească unde a cântat în deschiderea marilor artiști Ioana Radu și Ion Luican, acompaniați de vioara nepotului lui Grigoraș Dinicu.
În 1953 Lucreția Ciobanu participă la Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților unde a obținut mențiunea pe țară, interpretând două strofe din doina “Uite, bade-n ochii mei”.
La îndemnul surorii sale și a divergențelor cu artista Ioana Radu, din cauza cântecului “De la moară pân’ la gară”, Lucreția Ciobanu decide să își creeze propriu repertoriu culegând folclor din zona Mărginii Sibiului, doar de la muzicanți ardeleni și bănățeni.
Lucreția Ciobanu și Maria Tănase au deschis prima emisiune difuzată de Televiziunea Română, iar aparițiile ulterioare în emisiuni folclorice și-au pierdut numărul.
Artista a susținut concerte peste tot în țară, dar și în lume, ducând cântecele din Mărginimea Sibiului până în America și Canada.
A concertat alături de marii artiști ai vremii ca Emil Gavriș, Ana Pacatiuș, Achim Nica devenind o clasica a genului folcloric alături de marii artiști Rodica Bujor, Maria Tănase, Maria Lătărețu, Ion Luican și Alexandru Grozuță.
De Lucreția Ciobanu sunt legate multe bijuterii ale muzicii populare românești. Interpreta s-a dedicat folclorului mai bine de 35 de ani, fiind supranumita „Doamna munților“, datorita abordării repertoriului păstoresc.
Artista se stinge din viață la vârsta de 90 de ani, pe 30 septembrie 2015.
Lucreția Ciobanu a colaborat cu casa de discuri Electrecord, alături de care a înregistrat zeci de cântece.
Pe CD-ul din Ediția de Colecție dedicat interpretei Lucreția Ciobanu, regăsim 22 de nestemate folclorice din zona Transilvaniei. Melodii populare jienești interpretate inconfundabil de Lucreția Ciobanu, dar și învârtite din zona Sibiului, cunoscute și prețuite de iubitorii de folclor:
- Pleacă oile la munte,
- Codrule, bătrânule,
- Ridică-te negură,
- Cine n-are dor pe vale,
- Ia uitați-vă feciori,
- Vino, iute, dorule,
- Iar se duc mioarele,
- Mi s-a dus bădița, dus.
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistei Lucreția Ciobanu la 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.
Ulterior, i-a conferit la 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – “Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
În anul 2010, Lucreția Ciobanu a fost decorată și de Președintele Traian Băsescu cu ordinul “Meritul Cultural” în grad de mare ofițer.
În ziua de 2 august 2013, în Piața Mare din Sibiu, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a festivalului de folclor Cântecele Munților, Lucreția Ciobanu a primit titlul de cetățean de onoare al județului Sibiu.
În 2016 Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, au adus un ultim omagiu artistei prin schimbarea numelui Festivalului Național de Folclor “Vară, Vară, Primăvară”, în “Festivalul Lucreția Ciobanu”.