Ziua Dobrogei 2016Organizat de către Arhiepiscopia Tomisului și Mănăstirea Dervent, în colaborare cu Statul Major al Forțelor Navale, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Asociația Culturală „Astra Dobrogeană” la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța va avea loc, duminica 13 noiembrie , la ora 17:00, Spectacolul “Pământ de vatră, Dobroge străbună”.  Evenimentul se desfășoară sub egida „Ziua Dobrogei” care este sărbătorită în fiecare an în data de 14 noiembrie.

Pe lângă cântecele patriotice, lectură de poezie, va avea loc și un spectacol folcloric susținut de mari artiști ai muzicii populare. Prezenți pe scena Casei de Cultură din Constanța vor fi: Fanfara Militară a Forțelor Navale, Corala bărbătească ortodoxă „Armonia”, Ansamblul „Româncuța” din Cumpăna și alături de soliștii: Maria Ciobanu, Ștefania Rareș, Maria Butaciu, Mioara Velicu, Aneta Stan, Elena Merișoreanu, Rodica Mitran, Ion Amititeloaie, Nicușor Iordan, Anamaria Rosa Preda, Aurel Sava, Gabriel Lungu, Ilie Caraș, Cătălina Alexa, Marius Brutaru și Marius Cristel Marin. Prețul unui bilet este de 20 lei și poate fi procurat de la Casa de Cultură Constanța.

Ziua Dobrogei marchează reintrarea Dobrogei în componenţa statului român modern. Pe 14 noiembrie 1878 au intrat în vigoare două documente fundamentale, semnate de către domnitorul Carol I: „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“. Revenirea Dobrogei la statul Român a avut o importanță istorică deosebită deoarece a devenit o cale de deschidere a României către restul lumii.