Programul National de Concerte „Romanta ne uneste”Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a inițiat Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, în cadrul căruia vor fi organizate concerte de romanță în zonele istorice ale țării, destinate celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Programul constă într-o serie de concerte de Romanțe, susținute în mari orașe din România și din Republica Moldova, cu orchestre profesioniste, de către laureați ai Festivalului Național „Crizantema de aur”, alături de prestigioși interpreți de romanțe, din fiecare zonă istorică. Parteneri ai programului sunt instituții muzicale profesioniste și centre județene de cultură din țară.

Primul din seria de concerte „Romanța ne unește” a fost organizat în parteneriat cu Opera Română Craiova și a avut lor pe 5 noiembrie 2017 la Cercul Militar din Craiova.

Următorul concert va avea loc la Cluj-Napoca, luni, 13 noiembrie 2017, ora 19:30, la Sala Cinema Victoria și este organizat în parteneriat cu Opera Project Group și cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Tot la acest sfârșit de an vor mai avea loc concerte în Alba-Iulia, Ploiești și Târgoviște, urmând ca în 2018 să fie organizate evenimente sub titlul „Romanța ne unește” în următoarele orașe: București, Brașov, Constanța, Iași, Bistrița, Chișinău, precum și alte localități din zonele istorice ale României.

Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” este menit să trezească în conștiința publică respectul pentru valorile de patrimoniu ale culturii noastre naționale, precum și apartenența la un spațiu cultural care a oferit constelației mondiale a cântecului poetic una dintre cele mai strălucitoare stele: Romanța. Acest gen muzical îi unește, de peste 170 de ani, pe românii din țară și de pretutindeni în jurul valorilor naționale morale și spirituale.