Într-un colț de rai din Bucovina, în comuna Marginea, comună înconjurată de păduri și un sol argilos, străbătută de apa râului Sucevița, ia naștere ceramica neagra de Marginea.
Solul argilos din comuna Marginea, reprezintă o condiție fundamentală pentru acest meșteșug în care lutul, apa și focul formează un triunghi magic din care ia naștere Ceramica Neagră.
O poveste spune că ceramica de Marginea a furat noaptea fără stele și nu i-a mai dat drumul.
De atunci, toate vasele frământate de mâinile meșterilor populari, farfurii, străchini, ulcioare și chiupuri au devenit negre și catifelate.
O altă poveste privind începutul olăritului cu Ceramica Neagră spune ca totul se datorează unui olar dac al cărui cuptor s-a dărâmat în timp ce în el se aflau vase la ars.
Olarul a așteptat răcirea cuptorului pentru a vedea ce vase au rămas întregi, și spre surprinderea acestuia toate vasele erau negre.
Supărarea acestuia s-a transformat în bucurie, vasele fiind bine pătrunse de fumul lemnului, rezultând o frumoasa culoarea neagra – Ceramica Neagra.
Obținerea culorii negre a vaselor de lut
Culoarea neagră a vaselor se obține în mod natural, vasele se modelează la roată, se usucă la soare, apoi se ard în cuptor cu lemn de rășinoase.
Arderea înăbușită face ca vasele să capete acel negru perfect, care nu se pierde, care au transformat Ceramica de Marginea într-o marca binecunoscută în întreaga lume.
Metoda de obținere a ceramicii negre difera foarte puțin în prezent, dacă în trecut arderea vaselor avea loc în gropi de 1,5 metri cu forma de con, acum vasele sunt arse în cuptoare închise, la suprafață.
Arderea continuă, fără oxigen face ca ceramica să devină neagră sau cenușie. Vasele sunt lustruite cu piatră de râu, urmele de cenușă rămase pe pereți amestecându-se apoi cu negrul metalic al acestora.
Ca și înaintașii lui, dacii, meșterul frământă lutul cu palmele goale, îl pune pe roată și modelează ce formă dorește: oale, ulcioare, căni sau vase pentru flori.
Poate mai mult decât la alte categorii de ceramică, valoarea estetică a ceramicii negre constă nu numai în ornamentele care o împodobesc, ci mai ales în însăși forma dată obiectelor de olar.
Vasele de ceramică confecționate la Marginea încântă prin echilibrul proporțiilor și eleganța formelor.
În cadrul complexului de la Marginea se afla și un muzeu etnografic, amenajat într-o casă (a Anei și a lui Vasile Magopăț – olari din tată’n fiu de peste 300 de ani) veche de peste 100 de ani.
Acolo pot fi admirate costume populare din Bucovina, în special din zona Rădăuți. În muzeu mai pot fi găsite și obiecte de ceramică, țesături, împletituri, coșuri de nuiele, coliere din mărgele, ouă încondeiate, ouă cu mărgele.
Arhitectura specifică locului este completată de covoarele de lână, confecționate manual de mâinile iscusite ale femeilor din sat.
Atelierele de ceramică neagră de la Marginea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere.