Născut la 11 martie 1944 în judeţul Sibiu, în satul Ludoş, Ilie Muţiu urmează şcoala elementară în satul natal, apoi la Sibiu Şcoala profesională Independenţa, cu profilul de lăcătuş mecanic.
Îşi îndreaptă paşii către Şcoala Populară de Artă din Sibiu unde activează ca solist vocal de muzică populară, iar după absolvire se dedică folclorului la Clubul Independenţa şi la Casa de Cultură din Sibiu.
Mergând spre izvoare trebuie să spunem că vocaţia sa de cântăreţ se regăseşte în succesul fraţilor săi mai mari, Ion şi Dumitru Muțiu, apreciaţi cântăreţi de muzică populară, tustrei neuitând să amintească, să recunoască şi să-şi dedice sentimentele măicuţei lor, Maria, căreia i-au moştenit privighetoarea din glas.
Tinereţea nu l-a împiedicat pe Ilie Muţiu să-şi facă un drum temeinic în muzica populară şi sorţii i-au fost favorabili pentru că înainte de a-şi satisface stagiul militar era deja angajat prin concurs la Ansamblul de cântece populare Nicolae Bălcescu din Craiova, cântând aici doi ani.
În 1963 Ilie Muţiu se reîntoarce în Ardeal şi în urma unui concurs la orchestra populară a Filarmonicii din Cluj este angajat, dar după doi ani în care se afirmă tot mai mult îşi va satisface stagiul militar începând cu anul 1966 la unitatea de marină din Mangalia. Va împleti viaţa ostăşească cu cea de solist la Ansamblul Albatrosul al Marinei.
Se liberează în 1968 şi revine la Filarmonica de Stat din Cluj unde până în 1979 va cunoaşte consacrarea alături de Maria Peter, Maria Marcu, Ana Pop Corondan, Felician Fărcaşu, Dumitru Sopon, Ion Fărcaş, Zeno Turdeanu şi desigur alături de dirijorii Ilie Tetrade şi Dorel Merticaru.
Ilie Muţiu se retrage în plină glorie în anul 1979, întorcându-se acasă la Ludoş pentru a fi a treia umbră a părinţilor săi, deja bătrâni şi care aveau nevoie de ajutor şi de sprijin sufletesc.
Astfel cariera muzicală și solistică a lui Ilie Muţiu intră într-un con de umbră pentru ca apoi să se încheie definitiv într-un suspin de doină ardelenească, în anul 2007 când, pe 22 iunie va pleca în lumea umbrelor, a veşniciei …