Vasile Conțiu s-a născut pe 19 februarie 1936, în comuna Râciu județul Mureș. Mândru că se trage din Câmpia Transilvăneană, Vasile Conțiu a învățat de mic să doinească, să cânte purtata și învârtita ca nimeni altul.
A urmat cursurile Școlii Populare de Arte din Târgu-Mures, după care a ajuns la Conservatorul Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, unde a facut parte din Ansamblul artistic al Studenților, condus de taragotistul Dumitru Fărcaș, alături de care a fost laureat la cea de-a IV-a ediție a Festivalului Studențesc.
După absolvirea Conservatorului Vasile Conțiu s-a întors în Târgu-Mureș unde a devenit colaborator permanent al Ansamblului artistic Mureșul, dar și a altor ansambluri folclorice (atât profesioniste cât și de amatori), alături de care a efectuat numeroase turnee în țară și străinătate.
Din 1967 până în 1997, Vasile Conțiu lucrează la Centrul Județean al Creației Populare ca referent de specialitate, unde îndrumă și coordonează activitatea artistică a formațiilor muzicale de amatori, iar ca profesor de canto-popular în cadrul Școlii Populare de Arte din Târgu-Mureș, a descoperit, inițiat si îndrumat generații de artiști.
Vasile Conțiu este inițiatorul a mai multor festivaluri:
- Cântare mureșeană, s-a desfășurat pe parcursul a XIX ediții,
- Armonii de toamnă, s-a desfășurat pe parcursul a X ediții,
- Flori de pe Mureș, rezervat soliștilor vocali de muzică populară, festivalul se desfășoară în municipiul Reghin începând cu anul 1972 și până în prezent,
- Cântă strună și răsună, rezervat tarafurilor mici, în formulă de trei, și grupurilor vocale folclorice, festivalul se desfășoară anual, începând cu 1988,
- Florile dalbe, flori de măr, festivalul se desfășoară anual, începând cu 1985.
Vasile Conțiu a publicat numeroase culegeri corale, prelucrări și armonizări de folclor ale compozitorilor locali și din tară, cu scopul firesc de a lărgi și diversifica repertoriul formațiilor corale mureșene, colaborând la selectarea și notarea cântecelor pentru culegerile de folclor:
- La mândruța pe câmpie, a lui loan Velcherean (1972);
- Du-te dor cu dorurile (1974),
- Flori din Bichiș(1975),
- Peste Mureș, peste tău, a lui Pavel Tornea (1978);
- Pe Mureș și pe Câmpie a lui Vasile Pop (1979),
- Folclor literar-muzical din Gâmbuț, a lui Biro Iosif.
Vasile Conțiu a colaborat cu casa de discuri Electrecord pentru discul Interpreți din Transilvania, alături de Suzana Danciu, Silvia Tămaș și Ionel Pop. Artistul are pe acest disc patru melodii:
- M-a facut mama lunea;
- Cand eram la maica mea;
- Zi-i ceteraș, de jucat;
- Mândruță de pe câmpie.
Publică sub semnatura proprie culegerea de folclor literar-muzical din comuna Râciu –Peste Pod, la Stupătură (1992); culegerea de folclor poetic-muzical din județul Mureș –După Deal, Rasare Luna… (1993) și culegerea de colinde – Florile Dalbe, Flori de Măr (1996).
Artistul Vasile Conțiu moare în data de 8 aprile 2000.