Festivalul ”Tita Bărbulescu” featuredTrofeul Festivalului Concurs Național al Cântecului Popular Tita Bărbulescu desfășurat la Topoloveni, în Argeș, a ajuns în localitatea Bucșani din Dâmbovița.

Aseară la Casa de Cultură “Preot Ion Ionescu” din localitatea argeșeană a avut loc Festivitatea de premiere a celor mai bun soliști vocali de muzică populară selectați în concurs și Gala Laureaților celei de-a III-a ediții a festivalului Tita Bărbulescu.

Câștigător este tânărul Florin Ștefan care a reușit să convingă, prin talent și interpretare artistică, juriul festivalului format din specialiști în folclor, dar și publicul din Topoloveni.

Locul doi a revenit unei oltence: Geanina Elena David din Giuvărăști, jud. Olt, iar locul III unui moldovean, Alexandru Săhlean din Cacica, Suceava.

Tot la această ediție au mai obținut mențiuni: Mihai Hrincescu din comuna Arbore, județul Suceava și Alexandru Lilea din Băilești, Dolj, iar Iuliana Călin din Pitești a obținut un premiul special oferit de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș.

Amintim că la Topoloveni, Argeș, locul de naștere al cunoscutei interprete de muzică populară Tita Bărbulescu, are loc în fiecare început de primăvară un festival dedicat interpretei care în urmă cu peste 60 de ani a pornit de pe aceste meleaguri cu cântecul și portul popular argeșean.

Conform organizatorilor, Festivalul Concurs Național al Cântecului Popular Tita Bărbulescu este o manifestare care își propune să valorifice tezaurul folcloric din România.

De asemenea, manifestarea din Argeș oferă posibilitatea iubitorilor de folclor să se afirme, să prezinte cele mai frumoase costume populare din diferite zone etnofolclorice ale României, să promoveze valorilor autentice și să introducă în circuitul național noi talente.

În afara concursului, pe scenă, au evoluat artiști binecunoscuți ai folclorului românesc, printre care amintim pe Mioara Velicu sau Veta Biriș, ori grupurile vocal bărbătești, “Doruri Muscelene” și “Haiducii Vlădicii” din Argeș.

Autor: Constantin Pașol