Florica Duma s-a născut pe 9 decembrie 1946, în Caranzel, în judeţul Bihor. Artista a fost atrasă de mică de muzica populară, începând să cânte la doar 9 ani.
La vârsta de 12 ani obținea primul premiu în cadrul unui concurs organizat la Ștei. Împreună cu ansamblurile artistice de amatori din Bihor a participat la multe turnee peste hotare, sute de prezențe pe scenele țării, cântând românilor, aducând bucurie și bucurându-se de succes.
Veselia şi stilul său inconfundabil cu triluri ce par să se substituie fluierului sau viorii a fost apreciat de public şi de specialişti. Florica Duma a transformat chiuitul în artă. Artista nu ţinea cont de premiile şi diplomele obţinute pentru că, spunea ea, publicul este cel care te urcă şi te coboară.
A terminat Facultatea de Știinte Economice la Universitatea din Timișoara în anii ’80.
Artista şi-a lansat primul disc în 1970, la vârsta de 31 de ani, iar de-a lungul timpului a cules şi interpretat peste 150 de melodii autentic populare. A cultivat doina cea “tărăgănată”, dar şi cântecele de joc, nuntă și jale.
Cea mai cunoscută melodie a artistei Florica Duma rămâne: „Lică Sămădău”, pe care a creat-o având ca sursă de inspirație nuvela Moara cu noroc, scrisă de Ioan Slavici.
Florica Duma se stinge din viață pe 9 mai 2017 la Oradea.
Artista a colaborat cu casa de discuri Electrecord alături de care a imprimat pe vinil o serie de melodii din zona Bihorului, precum şi din zonele de interferenţă, iar dupa anul 2000 a înregistrat și șase CD-uri cu colinde și muzică religioasă.
Printre comorile muzicale care ne rămân de la Florica Duma:
- Descunună-mă părinte,
- Bate tare pintenii,
- Tulai Doamne,
- Todoruț,
- Fetele din Lăzăreni,
- Doina lui Lucaciu,
- Mai badiţă pentru tine.
- Daca ai noroc și soartă,
- Om bogat și om sărac,
- Descunună-mă părinte,