Iustina Baluteanu s-a născut în comuna Logreşti Moşteni, judeţul Gorj, în ziua de 8 septembrie 1923.

A învățat să cânte la pian la internatul Madona Dudu, unde s-a făcut remarcată, ajungând în scurt timp printre fetele care cântau la reuniunile săptămânale.

La 17 ani, Iustina Baluteanu, a fost mutată la Târgu-Jiu, unde a absolvit liceul Industrial, unde a cântat tot timpul şcolii în corul bisericesc de la Biserica Sfinţii Apostoli, pe muzică de Ciprian Porumbescu. Astfel a absolvit Conservatorul de muzică Astra, având ca profesoară pe renumita soprană Caliope Şeinescu şi fiind colegă cu Iolanda Mărculescu şi cu Nicolae Herlea.

Angajată la Țesătoria Donca Simo, a participat la Brigada Artistică fiind remarcată de cei de la Radiodifuziunea Română, cu care începe să imprime în 1950.

Iustina Baluteanu se angajează ca solist vocal în Orchestra Taraful Gorjului, în anul 1958, astfel în turnee participă alături de Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Dan Moisescu, Fărămiţă Lambru, Ioana Radu, Mia Braia, dar și solişti şi instrumentişti din alte orchestre ca: Ştefania Stere, Georgeta Anghel, Victoria Darvai, Florentina Vlad, Ionela Prodan, Ion Luican, Alexandru Grozuţă, Ştefan Lăzărescu, Nelu Huţu, Ion Dolănescu, Mihai Lazăr, Mărin Cornea etc.

Este considerată Regina Hăulitelor, când pe discul de ebonită din 1958, au fost prezentate prima dată hăulita: „Pe câmpu’ cu florile”, „Sârba din caval”, „Cântec de leagăn”, considerate adevărate creații, fiind ulterior preluate și de alte cântăreșe și formații.

Totodată, Iustina Baluteanu s-a preocupat de depistarea de noi talente, tinere și promițătoare pe care le-a îndrumat cu o deosebită grijă și competență, între aceștia numărându-se: Maria Udrică, Antoaneta Ene Iancu, Elena Munteanu (prima câștigătoare a trofeului Floarea din grădină), Mihai Lazăr, Gelu Sârbu, rapsod din Gorj, Marcu Nicolici și Ion Dolănescu.

O altă dimensiune a personalității sale este realizarea de tablouri țesute, o mai veche preocupare artistică. Astfel ea realizează peste 100 de mici carpete țesute în punct persan și reprezentând subiecte din natură, folclor sau diferite monumente istorice.

Iustina Baluteanu se stinge din viață în data de 11 iunie 1981.

Discografia Iustinei Băluțeanu însumează apariții discografice (ebonite, viniluri, CD-uri) ce conțin înregistrări efectuate în perioada 1958-1982, la casa de discuri Electrecord. Alte înregistrări au fost efectuate la Societatea Română de Radiodifuziune.

La primul disc imprimat a fost acompaniată de orchestra Taraful Gorjului, dirijată de Nicolae Novac, urmând ca pe pentru discurile viitoare să colaboereze cu orchestra dirijata de Gelu Barabancea, Constantin Busuioc, iar pe ultimul disc “Nuneasca” a fost acompaniată de orchestrele dirijata de Victor Predescu și respectiv Nicu Stănescu.

Ultimul disc conține melodiile:


În ziua de 27 iulie (Sfântul Pantelimon), are loc în comuna Bustuchin, judeţul Gorj, Festivalul folcloric “Iustina Băluţeanu”, înfiinţat în anul 2006.