Lapte de pasăre este unul dintre cele mai iubite deserturi românești. Este foarte ușor de preparat și se regăsește în toate regiunile țării. Poate fi prezent la mesele festive sau poate fi un desert delicios la mesele în familie.
Ingrediente necesare pentru Lapte de Pasăre:
- 400 ml lapte
- 4 ouă
- 200 g zahăr
- 1 pliculeţ zahăr vanilat
- O lingură făină
- Coajă de portocală / lămâie, fulgi de ciocolată sau ciocolată rasă (preferabil cu lapte sau albă)
Mod de preparare:
Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Albuşurile se bat spumă, apoi se adaugă câteva linguri de zahăr, bătând în continuare până când compoziţia se întăreşte.
Într-un castron se bat gălbenuşurile cu zahărul rămas, adăugându-se făină până când se obţine o compoziţie omogenă, cremoasă, de culoare albă. În același timp se pune laptele la fiert, într-o cratiță, adăugându-se zahărul vanilat.
Când laptele începe să fiarbă, se dă focul mai mic şi, folosind o lingură, se formează bulgări de albuş care se introduc în laptele fierbinte. Bulgării se întorc de pe o parte pe cealaltă, până când se întăresc, după care se scot într-o strecurătoare.
După ce se foloseşte tot albușul pentru bulgări, se strecoară laptele, se adaugă şi crema formată din gălbenuşuri, se amestecă bine, apoi se pune compoziţia rezultată pe foc mic, amestecându-se continuu, până când capătă consistență. Se lasă la răcit.
Lapte de pasăre se serveşte rece. Se ornează la alegere.
Poftă bună!