Ion Dolănescu s-a născut în 25 ianuarie 1944, în satul Perșinari, județul Dâmbovița. Îndrăgostit de cântec încă din copilărie, lui Ion Dolănescu îi tresărea inima de bucurie atunci când o auzea pe Maria Lătăreţu cântând la radio.

La staţia de radioficare de la Nucet, unde ţinea câte un program, i se auzea glasul în trei-patru sate. Ion Dolănescu a urmat chemarea cântului popular, iar destinul a fost de partea lui, la început de drum, având ca îndrumător o mare artista, Maria Tănase.

Aceasta l-a observat pe Ion Dolănescu pe scena Casei de Cultură din Târgoviște, şi l-a îndrumat şi încurajat să-şi urmeze cu tărie visul de a deveni un mare artist.

După moartea Mariei Tănase, destinul i-a scos în cale regina romanțelor, Ioana Radu, cea care avea să îi devină și o bună prietenă.

În 1966 a absolvit Liceul Ienăchiță Văcărescu din Târgoviște și a urmat cursurile Școlii Populare de Artă, 1966 fiind și anul în care devine solist la ansamblul Ciocârlia.

Ion Dolănescu a cunoscut-o pe Maria Ciobanu la ansamblul Ciocârlia și a format împreună cu aceasta un cuplu atât pe scenă cât și în viața reală timp de mai mulți ani, devenind unul dintre cele mai îndrăgite duete din muzica populară românească.

Din relația celor doi a luat naștere Ionuț Dolănescu, acesta din urmă călcând pe urmele tatălui ca artist de muzică populară.

Cântecele lui Ion Dolănescu ilustrează trăirile artistului, bucuria, tristețea. Toate se regăsesc în melodiile cântate de artist precum și în expresivitatea interpretării acestora.

Artistul a încetat din viață la 65 de ani, în anul 2009, fiind înmormântat la cimitirul Belu din capitală.

Ion Dolănescu a înregistrat, de-a lungul carierei sale, nu mai puțin de 50 de albume, pe discuri de vinil și CD. A fost un interpret cu o discografie semnificativă, cu numeroase înregistrări la radio și televiziune și cu o bogată activitate artistică. Multe melodii le-a interpretat în duet cu fiul său Ionuț Dolănescu și cu Maria Ciobanu. A mai colaborat și cu Ionela Prodan și Elena Merișoreanu.

A colaborat cu casa de discuri Electrecord, însă melodiile sale au fost imprimate și de alte case de discuri, cum ar fi:

  • Alpha Sound
  • Eurostart
  • Roton
  • Jurnalul Național

De-a lungul carierei Ion Dolănescu a înregistrat peste 100 de albume pe care a adunat melodii de petrecere, de dor și de dragoste, balade, doine și romanțe. Primul disc, imprimat în 1967 la casa de discuri Electrecord, a avut numele artistului și a conținut 4 melodii:

1. La fântâniţa din plai
2. Nu sunt bolovani pe drum
3. Măi Lenuţo, trecui dealu’
4. Vino mândruţo, sub tei.


A primit Discul de aur în anii 1970 și respectiv în 1996 pentru întreaga activitate.

Ion Dolănescu a primit la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – “Arta Spectacolului”.

În anul 2009 a fost numit post-mortem Cetățean de Onoare al comunei natale Perșinari.