Simbol al cântecului dobrogean, Stefania Stere s-a născut la Brăila în data de 10.06.1929.

A admirat folclorul românesc de mică, astfel că după ce a absolvit liceul Comercial din Brăila, a urmat timp de trei ani, un curs de canto unde a avut-o ca profesor pe Maria Tănase.

Solistă a ansamblului „Perinița” și a orchestrei “Doina Ilfovului” din București, Stefania Stere și-a conturat în timp un stil de muzică original, fiind remarcată de etnomuzicolog Tiberiu Alexandru.

Stilul propriu au purtat-o în spectacole alături de mari nume ale cântecului popular Angela Moldovan, Maria Ciobanu, Lucreția Ciobanu, Justina Băluțeanu etc. De asemenea Stefania Stere participat alături de cunoscuți interpreți la nenumărate turnee în țară și peste hotare (Belgia, Italia, Franța, URSS, Elveția), obținând premii și distincții: Premiul I la Festivalurile internaționale din Austria, Bulgaria și Spaffla, Medalia de aur” (Franta).

Arstista a fost o vajnică culegătoare de folclor, preocupată de “a scotoci” prin zestrea de cânt autentic, păstrat de generațiile de rapsozi populari, lăsănd în urmă o reușită culegere de folclor sub genericul: „Zboară, zboară pescăruș”.

Artista moare pe 5 noiembrie 2011.

Ștefania Stere a realizat de-a lungul anilor numeroase imprimări la Radio, șa Casa de Discuri Electrecord și în spectacole de televiziune.

Are un repertoriu alcătuit din bijuterii ale folclorului românesc, cum sunt:


Pentru activitatea de păstrare și promovare a folclorului autentic, în anul 1968 interpreta a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural.

De asemenea Ștefania Stere a mai primit si distincțiile:

  • Premiul pentru întreaga activitate, acordat de Ministerul Culturii (2001).
  • Medalia Națională Serviciul Credincios, clasa a III-a (2002)
  • Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D – “arta spectacolului” (2004)