Răcituri din Banat (Cotoroage)Mâncărurile pregătite în Banat sunt realizate în special din carne de porc, cu legume prăjite și înăbușite în untură sau ulei, cu sosuri din făină, condimentate cu piper, cimbru, boia de ardei și chimen.

Bucătăria din Banat se caracterizează prin mâncăruri gustoase, grase și hrănitoare.

Ciorbele se acresc cu lamaie, se îmbunatățesc cu smântână și se condimentează cu tarhon.

Noi încercăm să ducem tradiția mai departe, de acestă dată, cu tradiționalele răcituri ori cotoroage sau piftii – numele este ales în funcţie de zonă.

Rețeta tradițională de cotoroage din banat are ca ingrediente doar câteva componente din gospodărie: ce a mai rămas de la porcul tăiat la Ignat, respectiv picioarele, capul, coada și ceva ciolane dar și câteva legume.

Iată lista de ingrediente de care aveți nevoie pentru a gătii cotoroage tradiționale:

  • 2 ciolane de porc (cca. 2 kg)
  • 1/4 kg șorici sau 2-3 picioare de porc
  • 1 ceapă
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 1-2 morcovi
  • 5-6 căței de usturoi
  • 10 boabe de piper
  • 1 linguriță rasă sare
  • 2-3 foi de dafin

Bucățile de carne și șorici se pârlesc bine să nu aibă păr, se spală, după care se pun la fiert cu apă, sare, ceapă, morcov, păstârnac sau pătrunjel. Nu prea multe fiindcă riscați să dați gust de ciorbă răciturilor. Se pune sare și la final, boabele de piper și foi de dafin.

Se lasă totul la fiert, la foc mic, spumând continuu până se desface carnea de pe os. Apoi, dacă este cazul, degresăm zeama, se strecoară și se degresează încă odată dacă este prea grasă zeama.

Când s-a fiert carnea, se curăță de pe oase, iar în zeamă se pune usturoi pisat după gust, carnea se așează în farfurie, se pune peste ea zeama și se dă la rece până ce se încheagă.

Poftă bună!